En krämig potatissallad med smaker från medelhavet bjöd jag av på dotterns studentfest. Gillar man pesto, parmensanost och pinjenötter i kombination så är det här en variant som jag varmt kan rekommendera. Min dotter som älskar potatisrätter tyckte att pesto passade perfekt tillsammans med potatisen, ja till och med bättre än i den pålitliga pastasalladen.
Jag är otroligt tacksam för att min mamma var här hos oss redan dagen innan och tog hand om rengöringen av potatisen. Det tog sin rediga stund innan varje rund liten färsking fått sitt skal skrubbat. Nu var det mat för många som skulle göras men vill man laga för färre så går receptet förstås att dela och då går potatisskrubbet på ett nafs.
Prova då den gärna tillsammans med ett par kryddiga korvar från grillen eller enklast möjligast med lite lufttorkad skinka, kanske från Persfolks Gård.
Potatissallad med pesto
16 -20 port
4 kg små färskpotatis
3 rödlök
8 dl creme fraiche
8 msk pesto
salt och svartpeppar
400 g marinerade soltorkade tomater
parmensanost
pinjenötter
basilika
1. Borsta potatisen noggrant och koka dem knappt mjuka i saltat vatten.
2. Skala och dela löken mitt i tu, skiva löken i tunna ringar.
3. Blanda creme fraiche med pesto och smaka av med salt och svartpeppar.
4. Strimla tomaterna.
5. Ta avsvalnad potatis och blanda ner i pestosåsen, tillsätt tomaterna.
6. Lägg upp potatissalladen och garnera med parmensan, pinjenötter och färsk basilika.
Potatissallad som serverades på dotterns studentbuffé. Basilikan bidrog från växthuset!
Hej, ser helt fantastiskt ut! En rolig variant som jag inte testat innan, perfekt såhär på sommarkvällarna. trevlig blogg!
Hej Niklas och välkommen hit till bloggen. Hoppas du kan hitta mer mat som smakar om sommarkvällarna.
Må så gott/ Mimmi
Ser supegott ut! Jag är ett riktigt pestofan:D
färskpotatis är sommaren underbarast företeelse, bättre än jordgubbar tycker jag. salladen låter finemang. hoppas studenten blev fin.
Det låter ljuvligt gott med potatis istället för pasta! Kan tro att den blev uppskattad! Å dom där små rackarna är inte roliga att stå med i diskhon… Jag har nu skaffat mig ett par ”Potatoes Glows”, himla mycket enklare! Ha de så gott!
Hanna, så bra då. Du får slå till med en snarast. 🙂
Lisa, javisst är det gott med de färska och små.
Jo, tack studentfirandet blev lyckat och ett fint minne för oss alla.
kryddburken, vad vore maten utan potatis. Du verkar nöjd med dina handskar, det vore kanske något att prova.
Må så gott med er/ Mimmi
Pesto med ”pärer” nytt för mig det Mimmi men det låter super. Smultron har jag också plockat på ett ställe jag knappt varit på sen jag var liten, nostalgivarning!
Ha det fint/Karin
Karin, det är inte så dumt med lite variation på sin ”perosallad”.
Skadar inte med en nostalgitripp då och då, låter härligt.
Ha det gott i semestertider/Mimmi
Det här är andra receptet jag springer på med parmesanost. Ser fantastiskt gott ut.
Om det bara kunde sluta regna så får det bli den här potatissallad till en grillad bit karre.
/Magnus
Matlyckan, en bit parmensan kan göra stor matlycka. 😉
Vi får hoppas på bättre väder för vem längtar inte efter lite grillmat nu.
Må så gott trots regn/ Mimmi
Min middag blir exotisk kyckling. Recept finns på min blogg.
gottochenkelt.blogg.se
Det här lät väldigt gott! Jag är just nu ”på jakt” efter lite nya potatissallad recept, ska nämligen göra det till brorsans födelsedag i augusti. Det här tror jag han skulle gilla, men utan soltorkade tomater i så fall. Enligt honom sega äckliga klumpar, men men pesto var en jättebra idé!
Emma
vivvi, då får vi kika in till dig och se vad bjuder på.
newbie, vad kul med kalas. Grattis till brorsan och hoppas det smakar !
Sommarhälsning/ Mimmi
[…] fler goda potatissallader här på bloggen som kan vara värda att prova på. Vad sägs om en med pesto och parmensan, den passar ypperligt att laga en dag i förväg. Receptet är för många, men det går bra att […]