Nu har vi äntligen anlagt en sparrisbädd i vår köksträdgård. Vi vill gärna kunna avnjuta sparris redan nästa vår och går allt som det ska är detta inte en utopi. Vi har valt att gräva bädden invid de, i tidigare vår, omplanterade rabarberplantorna. Som jag berättat tidigare är vi lyckliga ägare till en grann gödselhög. Ett och annat skottkärrlass har hittat sin väg ner till just det här området. Den del som vi vill göra mer till en skogsträdgård av.
Det absolut första som mannen fick börja med, var det tunga arbete att ta bort grästorven från området där sparrisen skulle planteras. Han lade torven invid sparrissängen för den skulle användas i senare skede.
Här nedan kan ni nu följa med på sparrisresan, från första spadtag, till plantornas nedläggning i sin sköna säng. Hoppas att text och bilder kan komma andra till nytta.
Första steget är att gräva ur till ett spadtags djup, ca 20 cm blir bra.
Andra steget är att luckra upp jorden med hjälp av grepen, så att jorden luckras upp till ett djup av totalt 40 cm.
Tredje steget var att lägga tillbaka grästorvorna med svålen nedåt.
Fjärde momentet bestod av att lägga rejält med väl förmultnad kogödsel i bädden. Mannen kärrade 6 st lass till bädden som är 7,5 x 1,2 m.
Femte momentet var att ta ur en 40 cm bred och 20 cm djup fåra.
Sjätte steget var att vattna ordentligt i fåran.
Sjunde steget var att placera ut sparrisplantorna med 25 – 40 cm avstånd och rötterna spreds i solfjädersform.
Åttonde momentet bestod av att kratta jord precis över knopparna. Låt dem sedan växa upp och täck nätt och jämnt igen.
Nionde bilden visar vår färdiga sparrisbädd. Det återstår bara att täcka med jord allteftersom sparrisknopparna tittar upp.
Vi har precis skördat årets första! Önskar jag hade en sån fin sparrisbädd som ni. Här finns just nu bara en enda liten planta! Det är ju bara sååå gott.
Anna-Lena
Anna-Lena, du är lycklig du som får avnjuta egen sparris. Tar du din grön eller kupar du den och skördar vit?
Om ett år så är det vår tur att skörda. ”Den som väntar på något gott får vänta länge” heter det ju och passar väl in på denna vårprimör.
Härligt med egen sparris, har aldrig testat att odla det faktiskt!
Martina, det ska bli ett sant nöje att få följa plantornas resa.
Att anlägga en sparrisbädden bjuder därtill på ett riktigt bra träningspass.
Vi äter dem gröna. De är vackrast så tycker jag 🙂
Anna-Lena, de är allt vackra grönsaker detta.
Jag vill prova både grön och vit när det blir så dags för våra.
[…] stund från köksträdgården. Den första klorofyllsprängda späda spenaten som stekts i smör, sparris från jordbädden till glödbädden och den rödbrokiga skogsskräppan som passar med sin friska brytning är en […]