Vi har nu tappat björksav från tre av våra gammelbjörkar som står här på vår gård, under tre dygns tid. Hur vi ordnat med avtappningen kan ni titta närmare på här. Anteckningar har förts för varje tömning som burits ner till kokgrytan. Samlandet har givit oss sammanlagt 268 l sav som slutligen ska ge 4 l sirap. Den ni, det blir fin timpenning för den. Nu gör vi det här för vår egen skull och bara till husbehov. Det finns de som säljer björksirap och tar uppemot 800 :- / l.
Ungefär en gång i halvtimmen har vi petat in en pinne i brasan. Det gäller att ligga i och inte glömma sig så att det slocknar. ”Håll grytan kokande” som Frälsningsarmen säger. Ett vårgöra som passar bra för oss och är ett trivsamt tilltag innan trädgårdslandet torkat upp och andra utesysslor tar över.
I går kväll grillade vi korv när glöden ändå var guldgul och lockande. Något som vi ofta gjort när barnen var små, men tänk det smakar fortfarande lika gott och var så mysigt med enkla medel. Att samlas kring en eld borde skrivas ut som recept av doktorn, det är min medicin i alla fall.
Den stora 60 l grytan står strategisk till utanför vedboden.
Det behöver skummas av med jämna mellanrum när björksaven småputtrar till sirap.
Åååh härligt, har aldrig smakat sirap av sav faktikst, det är lite för mkt arbete 😉 brukar bara dricka den som den är.. Så vad säger du att den smakar? är de värt de?
Jodå, tårtbotten blev bra ändå, och tårtan som helhet var toppen! Tyckte faktiskt den var ännu godare idag 🙂 den kommer definitivt bjudas på vid kalas och tjejkvällar framöver!
Att tappa björksav har jag funderat på länge, eftersom jag är intresserad av att ta tillvara på vad naturen ger (och dessutom har hört att det är gott att dricka), tyvärr har jag inga egna björkar men jag har bekanta med skog, så helt omöjligt kanske det inte är. Den är alltså bra mot inflammatoriska sjukdomar och liknande? Får nog läsa lite om det inser jag, tack för tipset 🙂 !
Hur använder man sirapen? Som ersättning för vanlig?
Marina, det tar sin lilla stund om man vill få sin sirap.
Jo jag tycker faktiskt att det är värt det. Vi har ju himla trevligt när vi donar på här hemma med sirapskoket också.
Det är en söt smak men mer karamelliserad smak, inte så söt som vanlig. Mer naturlig smak vill jag nog säga.
Bettan, vad bra att det funkade med din tårbotten. Ofta blir de ju ännu godare när de fått stå till sig över natten. Tur att det blir något kvar till nästa dag ibland. 😉
Jag kan inget säga med säkerhet. Själv tar jag ett glas av björksaven varje dag för att slippa/lindra pollenallergi. Du får undersöka saken närmare för egen del.
Du kan kika på det här till att börja med;
http://www.tv4.se/Artikel_562180
Sirapen används på samma sätt som lönnsirap eller honung.
I maten, baket eller i desserter. Ett naturligt sötningsmedel som smakar gott!
Alltså det blir bara 4 liter sirap? Vilket jobb ni gör men jag hör ju att ni myser också. Grillen ska fram här snart också och de där getostrullarna…yummie!
Ha det fint i veckan Mimmi/Karin
Det skulle jag verkligen vilja prova någon gång. Använder ni er gryta till något annat spännande eller är den enbart för björksirap?
Vad häftigt att göra björksirap. Det har jag aldrig hört talas om. Vilket jättejobb, imponerande!
Lönnsirap äter jag däremot flitigt.
Karin, ja det blir bara 4 l. Ett enormt långkok helt enkelt så att vattnet reduceras bort.
Getostrullarna måste du bara testa, vän av getost!
Fia, vi har bara kokat björksirap i den än så länge. Det blir ett rejält storkok vad man än bestämmer sig för att laga däri.
Vill koka en soppa på grönsaker från köksträdgården framöver, det borde smaka himmelskt.
Chezsofia, det är en av de roligaste saker jag provat på. Speciellt när man får från naturen och tillagar ute i det fria.
Lönnsirap är också gott. Björksirapen har en citruston som är behaglig.
Åh gud va häftigt!! Det där är verkligen ett långtid-projekt kan jag tro! Men härligt ”guld” ni har sen!
kryddburken, jo tack det tar sin stund! Men det blir fint med några burkar av sirap sen.
hej mimmi! jag undrar hur länge saven ska koka, tänkte pröva men när ska man börja? på våren eller? är det bara att tappa en vanlig björk på sav?, ska man ha en sådan tunna som på bilden ovan? och vad ger normal stora björkar under tre dagars tappning?vad för temperatur ska man koka saven på? och hur gör man för att koka den?det här kan tyckas vara mycket frågor men jag skulle vara mycket tacksam om du skulle vilja berätta hur man gjorde detta. tack så myckt! om det inte är för mycket besvär så undrar jag och så lite om de lönnar som sverige har jag tänkte ochså prova med dem så jag är tacksam för lite sådan fakta med.
Mvh: Joel!
[…] lästa inlägg Björksav blir BjörksirapTappning av BjörksavÄpple och myntasås till grillad fläskytterfiléGrillad grön sparris med […]
Men vad kul, jag håller precis på att leta info om björksav. Och jag tror att björksirap kan vara en produkt för försäljning. Hittade även sidan http://sav.se/sv/ Men det är nog mer pyssel att göra det, det har jag nog inte tålamod med.
Tack för inspirationen!
Jag lyssnade på Peter Mosten när jag var i Östersund på Saerimner. Han har lagt ner mycket tid, möda, och forskning på sin sav. En underhållande storytelling därtill.
Det är mer vetenskap bakom det mesta inom mathantverket än man någonsin kan ana. Lycka till med ditt!
Hej. Blev så inspirerad av björksavstappningen. Gjorde det för flera år se’n men tiden har inte funnits sista åren – men nu tar jag mig tid till detta. Gjorde björksirap. Kokade i stora syltgrytor, kanske ~ 30 l. Det blev inte mycket, men fantastiska droppar – ofta över sallad som söt dressing.
Nu ut för att borra i björkarna. Ha en fin vår Hälsningar Ami
Hej Ami! Vad roligt att vi kan inspirera dig. Det börjar bli dags för oss också nu, när tjälen börjar gå ur backen. Vi kommer att fortsätta med tappning även denna vår, nu ska vi låta saven stå och avdunsta väldigt varsamt denna gång.
Ha en fin vår och god lycka med dina björkar!
Hej! En vanlig björk suger upp c.a. 600 liter per dygn innan bladen kommer, så att man tappar lite gör varken till eller från. Jag brukar ta en vanlig bit av trädgårdsslang som jag skär en slits i. Sedan borrar jag ett lika stort hål i björken och sticker in slangen. Jag får ut ungefär 30 liter per björk och dygn den här tiden på året. Glöm inte att slå i en plugg i borrhålet efter att du tappat klart.
[…] man kan man även gå steget vidare och koka sirap på saven. Det är ett tålamodsprövande hantverk som man kan utföra på lite olika […]
[…] Björksirap är ytterligare ett sätt att få användning av sin björksav. Denna produkt har dock tagit sin rediga stund att tillverka, men vilka komplexa smaker sen. […]
Hej Mimmis Mat,
Var kan man få tag på den finna ”grytan” som finns på bilden?
JOHAN
Hej Johan!
Grytan kan man hitta på Stora Bredegården, http://shop.textalk.se/se/shop.php?id=8194.
Hälsar Mimmi
Hej, intressant med sirap på björksav, är det bara att låta stå och koka i flera timmar och röra samtidigt, eller ?
vi tappar just nu sav från lönn och ska koka lönnsirap blir spännande. vi gör inte sååå många liter och vi kokar eller sjuder på vedspisen eldad med björkved. ska bli så kul……mvh gunilla