Det här är ett enkelt sätt att göra sin egen färskost på. Under studenttiden i Umeå på 80-talet var första gången som jag började göra den här osten. På den tiden blev det för det mesta bara på en liter filmjölk som upphettades lite på måfå, fick rinna av i ett filter till en krämig konsistens och smaksättning på olika sätt. Jag minns att vitlök, paprika, kummin och rosépeppar var några varianter som vi gillade.
Nu idag gör vi en ost på ekologisk filmjölk och gräddfil i två olika omgångar. Den ena värmde vi till 70°C och den andra bara till 30°C, de blir olika konsistens på ostarna beroende på temperaturen. Högre uppvärmning gör också att ostmassan rinner igenom snabbare och den blir lite gryning i sin konsistens. Lägre temperatur ger en slätare ost. Nästa steg så får den ena osten rinna av i en silduk och den andra i melittafilter, det rinner snabbare igenom silduken och det påverkar också konsistensen. Det var därför som vi tog fram melittafilter så vi kan få en ost som är lite krämigare. Den behöver mer tid på sig att rinna igenom så den står nu i stora skafferiet. Jag får berätta mer om dem lite senare när vi ska smaksätta, har lite nya ideér som ska bli kul att prova på.
Vasslan som blir över efter avrinningen sparar vi i yoghurthinkar på en kall plats till nästa brödbak. Det ger en fyllig smak, näringsrikare bröd och jäsningen går lite snabbare. Det går också bra att frysa in vasslan om det dröjer med baket.
Är det någon annan som brukar göra liknande färskostar?
Två omgångar med färskost ska det bli på de här mjölkprodukterna.
Nu har ostmassan värmts på upp till 70°C och man kan se hur den börjar gryna sig.
Rör varsamt hela tiden medan du värmer på medelvärme och mät med digitaltermometer.
Avrinning av ostmassan i melittafilter och silduk som ger en snabbare avrinning.
En av dagens färskostar som smaksatts med lite salt och rosépeppar.
Äntligen fler som ser det härliga med hemgjord färskost! Brukar göra det ibland, vitlök är nästan ett måste. Supergott! 🙂
Jadå, jag också! Har gjort sådan av fil tidigare vilket är jättegott och blir en ganska syrlig ost. Har dock inte provat med gräddfil i, är för snål för att låta den dyrbara grädden bli gräddfil! =) Nu har jag provat lite andra sätt för en fast färskost som man skär i skivor, av helmjölk där jag använt dels kärnmjölk, dels pressad citron för att få kaseinet i mjölken att fällas ut. Spännande, det här med ystning!
Unga Morsan, vad kul att du också gör din egna färskost!
Visst är det en härlig känsla när man kan göra egna pålägg.
Jag håller med vitlöken är gudagod! 😀
Linda, fler som sällar sig till sällskapet för egna färskostar. 🙂
Ja, just det vad gott med en fastare variant också.
Det blir som när vi brukar göra panir. Då tillsätter vi lite citron eller vinäger för att få ostmassan fastare. Den kan man tom skära i skivor och laga mat på.
Rullas med fördel i färska hackade kryddor era busungar.
/rolf
Ja vad gott det är! Men det är jättelänge sen nu – blir sugen ju! Jag gjorde då en med vitlök och en med basilika o soltorkad tomat. Måste nog göra det till påskbuffén. Tack för tipset! Kram kram
roffekock, det måste vi ju också prova på! Det kommer att bli gottigt med örtisar, får se vad inneodlingen bjuder på. Tack för tips!
annamaria, din variant låter ju jättegod! Ja, tänka sig att påskmaten inte ligger långt borta nu. Kram till dig och de små!
Det var länge sedan jag gjorde egen ost men blir jätte sugen nu. Vilken bra idé med vasslan, hade inte haft en tanke på det! /Sofia
Fias kastruller, det blev jättegott så prova igen.
Nu har vi smaksatt alla fyra ostarna med olika smaker.
Får göra ett nytt inlägg senare om det hela.
Vad häftigt m. egen ost! Har aldrig prvat men kasnke ska ngn gång?
Vad gott det måste vara med egengjord färskost, har aldrig smakat på det nämligen. Hade varit grymt kul att testa! 🙂
Åh, vad jag blir sugen på att testa! Det ser ju roligt ut! Jag ville göra indiska paneer för några år sedan men hittade ingen silduk, sedan glömde jag bort det projektet, men egen färskost skulle jag verkligen vilja testa. Det ser jättegott ut.
[…] 8, 2009 av mimmismat I går gjorde vi här hemma en dubbel sats på färskost. När ostmassan eller kvarken om man så vill fått stå och rinna av sig i skafferiet var det dags […]
L, det tycker jag du ska testa på. Gott och roligt pyssel i köket!
Jennie, du skulle ha varit med. 😉 Hopps du provar någon gång för det här blir man också glad av att göra i sitt kök. 🙂
Emma, det här är ju rätt likt paneer. Vi pressar den hårt till fastare konsistens.
Färskoste med olika kryddor är sjukt gott på mannens rågbröd. 😀
Nu har jag skrivit om smaksättningen också!
Må så gott alla färskostglada/ Mimmi
Jag brukar också göra sån ost, blir sååå gott! Aldrig mer köp färskost 😀
Marina, gör du din ost på liknande sätt eller har du några bra knep att bjuda på? 🙂
brukar göra ungefär likadant, blandar i riven gurka och vitlök, mums! har köpt hjorthornsgrobladen på Impecta, står lite mer om dem där. De kom upp dagen efter jag satte dem så de växer som ogräs säkerligen 🙂
Marina, så gott med en grekiskt variant!
Får läsa lite mer om hjorhornsgrobladen, de verkar som en spännande sort. Härligt när det växer så där snabbt.
Newbiecooking:
Jag gjorde indisk paneer första gången i mitt liv för ett par veckor sedan. Har blivit en gång till efter det. Det var superlätt! Jag har inte heller någon silduk, men det gick ganska bra med en vanlig kökshandduk. Det fungerar nog med en bit lakanstyg också.
Jag följde i stort sett hur han gör i denna video:
Jag använde iofs citronsaft istället för vinäger. Saften från 1 (ganska stor) citron räckte till 2 liter mjölk.
Testa!
Här på sidan finns också recept och bilder på hur man tillverkar panir/paneer.
https://mimmismat.wordpress.com/2008/03/12/panir/
Hej Mimmi, länka gärna till vår nya webbplats
Lycka till med osten!
På återseende
Hej Lillängen!
Självklart kommer det en länk. Era ostar smakar lika fantastiskt som vanligt.
Jag gjorde egen färskost när jag jobbade på förskola i våras och det var väldigt populärt med vitlökssmak hos barnen! Min favoritvariant är med färskriven parmesan, grovhackad ruccola och lite,lite, lite riven vitlök!
kristin, det låter som en gott förslag på smaksättning. Det får vi prova här hemma.
[…] icke vara som hänger på hans lott. Har vi nu riktigt tur kanske han även ställer fram av vår egen färskost som görs på enkelt […]
Har någon av er använt löpe när ni har gjort färskost? Jag minns att jag någongång har prövat, men minns inte riktigt hur det blev. Hårdare ost tror jag?
Nic, jag har inte använt löpe till färskosten. Syftet med löpe är att osten ska hårdna, det används just vid hårdosttillverkning.
Tina, det är inga problem att förvara osten i kylen under en veckas tid. Gör en ny omgång, det går fort och är lätt gjort med mindre mängder.
Hur länge håller den hemmagjorda färskosten? Någon som vet?
Har bara minnet av att filmjölken tippar och att det aldrig rinner igenom. Tror att det börjar bli dags att göra ett nytt försök, så här 20 år senare 🙂
Vi fick färskost till en brödkorg i somras och sen dess vill jag ha egen ost till det egna brödet. Tackar för tipset.
Magnus, vad kul att filmjölksosten har fått sig ett uppsving. God osttur med dig. 🙂
Härligt med flera färskostskokare! Jag har brukat göra sådan här färskost till etiopisk mat, fungerar otroligt bra för att lindra hettan i de kryddstarka maträtterna. Där äter man den ofta utblandad med förvälld mangold eller spenat.
Först på sista åren har jag kommit på tanken att använda den som en vanlig färskost, och den går ju variera i all oändlighet.
Intressant det du skriver om temperaturen, jag måste prova det nästa gång. Min blir väldigt grynig för jag brukar oftast koka upp den innan jag silar.
Om man tar youghurt istället för fil, får man en lite syrligare bas tycker jag.
Tack för en intressant blogg i övrigt, hittade den först igår.
Patrik, spännande med Etiopisk mat. Fick väldigt gott kaffe iaf när jag landade i Adis på min hemresa från Zanzibar.
Både temperatur och mejeribas gör mycket för resultatet.
Välkommen åter/ Mimmi
Hej
Jag tänkte göra en del färskost och ge bort i julklapp, dock funderar jag hur länge de håller sig om man förvarar dem kallt? Håller de några veckor eller?
/Evelina
Hej Evelina, vi brukar förvara vår ost i kylen under en vecka och ibland mer. Läste på sidan som Ovikens ost har att deras färskost har en hållbarhet på två veckor.
Lycka till/ Mimmi
Oj, så bra! Här fick jag svar på alla mina frågor om färskost på en gång!
Ja, man kan använda yoghurt (jag behöver inte gå och köpa filmjölk).
Ja, konsistensen beror på värme och filtertäthet.
Hellre ofta och liten sats än sällan och stor sats om man bara är två personer i hushållet.
Nu ska det experimenteras!
Hej, nu blev jag sugen på att testa att göra det själv. Har du recept för färskost? så man har koll på ingredienser., mängd och så?