Nu har jag varit på besök på Persfolk Gård, ytterligare en av de små lokalproducenter som medverkar under varumärket ”En smak av fryksdalen”. Här erbjuder man både gårdsproducerade charkprodukter och naturprodukter.
Lennart som har ett förflutet inom kemi- och miljöbranschen kan här på sin gård tillämpa sina tidigare kunskaper nu iklädd rollen som charkuterist. Han kan med sitt nyligen godkända charkuteri förverkliga sina drömmar tillsammans med sin hustru, som även är verksam som örtterapeut.
Inga konserveringsmedel tillsätts i deras produkter utan det är kryddorna, salt och lite nitrit som skyddar på naturligt vis.
– Kul ska det vara, att kunna bidra till vår historia som mat såg ut förr är det roligaste jag vet, säger Lennart.
Ekologiskt närproducerat och med god kvalitet, är mottot som gäller här. Här kan man även få tag på riktigt moget kött som kan vara svårt att finna i de flesta vanliga butiker.
De tar allt sitt kött från småbönder i omgivningarna. Det finaste KRAV – lamm kan han få från andra sidan sjön Fryken. Nötköttet kommer från en gård i Lysvik och hjortdjuren från Tranhemsgård. Själv har de 14 st tackor på sin gård som precis har avlutat vårens lammning, det blev hela 28 st små ulltussar.
Just nu kan man köpa kött från hängmörat köttdjur som han styckat, vacumförpackat och detaljmärkt. Lamm kan förbeställas och fås levererat fram emot hösten. Det är väldigt bekvämt att få allt detaljstyckat precis som man själv önskar, därtill förpackat och uppmärkt.
Vi har nu beställt både av hängmörat nötkött och lamm som ska levereras i två omgångar, det ena lammet till september och den andra till början på det nya året.
På Smaklustmässan i Ås, som går av stapeln till hösten ska han tävla med sin Breasola. Det ska bli spännande att följa för det här är en man som har blivit besjälad av sitt mathantverk.
En glad pensionär som kan krydda sin tillvaro på bästa tänkbara sätt.
Kryddhyllan som sätter smak på de olika charkuterierna på Persfolks gård.
Den här lufttorkade skinkan har hängt i 8 månader i gårdens egen stenkällare.
Ett urval av de olika charkuterier som finns på Persfolk Gård – i hjärtat av Fryksdalen.
Speckeskinka – en kallrökt och lufttorkad skinka.
Lufttorkad skinka – har torkats och lagrats under 8 månader i den omtalade källaren. Den kan verkligen sätta guldkant på tillvaron.
Mysliwska – en jägarkorv med polskt påbrå.
Highland – med en första smak av kummin och en hetta som sakta framträder.
Hjort – säljs styckat, vacumförpackat och detaljmärkt
Lamm – säljs styckat, vacumförpackat och detaljmärkt
Nötkött – säljs styckat, vacumförpackat och detaljmärkt
Var kan man handla?
För er som inte kan komma förbi Persfolks gård i hjärtat av Fryksdalen, finner ni dessa fantastiska charkuterier på följande platser;
Tranhems Gård, utanför Karlstad
Gustavssons skafferi, utanför Munkfors
Terassen i Karlstad, som har EKO och lokalproducerat mat på menyn.
Torget i Arvika
Vilka roliga utflykter du gör! Verkligen intressanta.
Ha en fin dag,
Nadja
Dessa små gårdar med egen gårdshandel är ju de absolut mysigaste och trevligaste ställena att handla sina råvaror på! 🙂
Nadja, tack ! Roligt att du uppskattar repertagen här från bygda. En god natt till dig!
Karin, visst är det lycka när man får handla av riktiga hantverkare som lagt ner så mycket möda, omsorg och kärlek på sina varor. 🙂
[…] Chimichurri till dagens mat. Vi har nämligen lagt några lokalt producerade biffar av nöt från Persfolkgård på vår grill tillsammans med några salta småpotatisar. Recept på en god grillsås med lite het […]
[…] juli 7, 2009 av mimmismat En krämig potatissallad med smaker från medelhavet bjöd jag av på dotterns studentfest. Gillar man pesto, parmensanost och pinjenötter i kombination så är det här en variant som jag varmt kan rekommendera. Min dotter som älskar potatisrätter tyckte att pesto passade perfekt tillsammans med potatisen, ja till och med bättre än i den pålitliga pastasalladen. Jag är otroligt tacksam för att min mamma var här hos oss redan dagen innan och tog hand om rengöringen av potatisen. Det tog sin rediga stund innan varje rund liten färsking fått sitt skal skrubbat. Nu var det mat för många som skulle göras men vill man laga för färre så går receptet förstås att dela och då går potatisskrubbet på ett nafs. Prova då den gärna tillsammans med ett par kryddiga korvar från grillen eller enklast möjligast med lite lufttorkad skinka, kanske från Persfolks Gård. […]
[…] och av hög kvalitet, fett som var insprängt gjorde grytan än mörare. Vi tar vårt kött ifrån Persfolk gård som ligger här i Fryksdalen. Det är detaljstyckat, packat och uppmärkt när man hämtar sin […]
Höstgrytan var verkligen god, ja det andra oxå! Tack för en trevlig kväll.
Suzanne, vilken tur att allt föll i smaken. Du har väl också god erfarenhet av köttet från Persfolk. Tack själv, ni måste komma fler gånger.
[…] 24, 2010 av mimmismat Vi har valt att röka en av de lammstekar som vi köpt från Persfolks Gård. Det var en av framstekarna som behandlats med största omsorg. Tumling sker vid det första […]
[…] att det dessutom är så lättlagat gjorde inget alls. Den redan i bitar styckade lammbogen från Persfolks gård la jag upp i en ugnsform, gned in med salt och peppar, späckade med vitlöksbitar och färsk […]
[…] är Lennart som i gårdens charkuterilokal lägger grunden till de finaste lufttorkade skinkorna som man kan tänka sig, rökt kött av älg […]
[…] varit med i många år är Persfolk Gård. Dem har jag följt sedan tidigare och gjort reportage om tillverkningen på deras gård, men även när det var dags för den efterlängtade öppningen av […]