När jag gick på högstadiet vid Sandenskolan i Boden, så var en av mina favoriträtter pölsa med kokt potatis och rödbetor. Till det här fick vi också en fralla och så mjölk att dricka förstås. Jag minns såväl när man gick nerför trappen till källarplanet, med magen kurrandes, alltid hungrig av allt idrottande och hade man riktigt tur var det ingen kö som hindrade ens väg mot pölsan. Det är väldigt länge sedan jag åt pölsa, men tack vare Matforum med sina inspirerande trådar har jag åter kommit att tänka på denna underskattade rätt. Vore kul att veta hur många i Sveriges långa land som serverar av denna ädla inälvsmat ?
Som tur är finns det nu hackkorv här i Värmland, där jag bor sedan 18 år tillbaka. Kan inte minnas att jag handlat hem den värmländska specialiteten tidigare under dessa år. Men nu äntligen fick jag med mig den hem och tillagade enligt konstens alla vis. Tillbehören serverades enligt klassisk skolmodell, förutom frallan som nu fick se sig utbytt mot en baugette, jaja det får duga. Och? Jomenvisst, denna rätt får highscore av mig ännu idag, konstigt vore annars om inte en guldmedaljör i chark-SM höll måttet.
här i mina trakter tillagas hackkorven som pölsa , och där finns ju många varianter.
några späder med lite vatten och kokar , men usch va vidrigt 😉
själv börjar jag med att steka lök , lika stor vikt som hackkorven ungefär .
sen lägger jag i hackkorven och fortsätter stekningen mycket länge , på slutet gör jag tvärt om mot vad är brukligt, jag höjer värmen så att det steker fast lite i botten av pannan , så det bildar lite knaprig yta .
sen rör man runt och fortsätter göra mera skovor tills man fått en relativt fast konsistens på alltihopa , men bränn inte maten .
tror nog att det skiljer en hel del på den värmlänska hackkorven och den här i södra dalarna , våran ligger inte i plastfodral utan i riktigt korvskinn ( natur tarm ) .
efter att korven stoppats så ska den varmrökas relativt hårt .
serveras givetvis med kokt potatis och inlagda rödbetor .
nu tänkte jag börja tillverka min egen korv , finns det någon som kan tipsa mig om vart man kan hitta lite grundläggand chark recept på nätet ??
hackkorv och någon form av rökt och torkad salami med mycket vitlök i är det jag tänkte börja experimentera med .
salami pick typ .
snälla skicka tips till min privata email :
dan610324@hotmail.com
hälsningar
Danne
Danne, ditt sätt att steka hackkorven på verkar innerligt och utprövat.
Spännande med din korvtillverkning, lycka till!!
[…] får ens tankar att segla i väg i matminnenas spår. Bara en sådan sak att jag hade pölsan som älsklingsrätt i skolbespisningen under åren på högstadiet. När jag frågar min mamma om hon har några […]
Det heter Hakkkörv för i h…….et
Ska man vara noga heter det hackekörv, åtminstone i Närke varifrån hackekörven kommer 🙂
Värmland är faktist också en civiliserad trakt med god hackekörv. Men utanför dessa regioner är hackekörven nästan okänd, stackars männiksor;- \
Letar nu efter ett äkta gammalt recept då jag kanske kan få tag i riktiga råvaror om jag har tur. Då drabbas man av ”hjärtslag” t.ex ”hjärtslag av ungnöt” gissar att det är lungor och dyligt men är det någon som vet.
Hackekörv är gott även om det är Hackkorv i plast slang!
Hej alla,
När jag var liten var det bästa jag visste ”hackkörv” och den kom från Värmland för det sa min mor! Tyvärr hade hon inget äkta recept utan fuskade som alla andra här – köpte den skinninfattad! Men oj så gott med inlagda rödbetor, kokta potäter, ungefär som till pölsa. När jag tänker på hackkörv här nere i Göteborg får jag tyvärr nöja mig med pölsa som definitivt inte är lika läckert!
Finns det inget genuint recept på hackkörv!!!?
Alldeles för sent hittar jag denna blogg. Dannes hårt stekta hackkorv påminner väldigt mycket om den metod jag en gång lärde mig av en dansk kock som drivit ett antal restauranger i sydostasien. Kolla här! http://www.gke.org/pub/files/Skogsgurras%20originalrecept%20Hackkorven%201.pdf
Vi är helt beroende av denna kôrv.
Tack Gunnar för ditt bidrag. Nu kan vi alla testa enligt din metod.
Matglada hälsningar Mimmi
men fortfarande inga recept på hur den ska tillverkas , tillaga är ju inte så svårt. men någon måste väl i rimlighetens namn tillverka egen hackkorv, eller ??