Axel är en liten kille, han är bara 2,5 månad, men han bjöd minsann på fantastiskt goda tårtor här om sisten. Jag tycker allt det är lite konstigt, att en sån liten en som t.o.m sover sig igenom hela sitt dop, kan få till så fina bakverk. Som ni säkert förstår har han inte bakat själv, men med sin stora charm har han lyckats engagera både farmor och mormor. Stora fina tårtor som räcker till många och smakar bara mer, receptet här ner dubblades till kalaset. Det går fint att baka bottnarna dagen innan och vill man går det bra att fylla dem också, bara ni kyler krämen ordentligt innan, så den blir ordentligt tjock i sin konsistens.
Axels marängtårta med smörkräm
4 äggvitor
3 dl strösocker
4 droppar ättikssprit
3 dl Rice Krispies
1. Vispa äggvitor, socker och ättikan till styvv maräng. Vänd försiktigt ner Rice Kricpies.
2. Grädda i en långpanna, klädd med bakplåtspapper, i 125 ° i mitt i ugnen 1,5 timme.
Smörkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
1. Sjud upp på svag värme under omrörning, till krämen tjocknar.
2. Ta bort från värmen och vispa ner 125 g smör. Ställ på avsvalning.
3. Dela märängbotten, bred den kalla krämen över och toppa med grädde, lägg den andra halva över.
Axels marängtårta med chokladkräm
Gör som ovan med marängbottnarna.
Chokladkräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1. Sjud på svag värme under omrörning, till krämen tjocknar.
2. Ta bort från värmen, vispa ner 50 g smör och 100 g blockchoklad.
Kalasgott det där! Brukar göra liknande men de där krämerna var lite lyxigare än mina.
KarinW: Barndop är alltid en härlig upplevelse. Att äta gott tillsammans är en bonus.
Dessa tårtor är nog bland det godaste i tårtväg jag vet. Smörkräm är så underbart gott!
annamaria: Smörkrämen gör man också till Värmlandstårtan som jag skrivit om tidigare.
[…] Farmor har bakat en födelsedagstårta till sitt äldsta barnbarn och då får vi smaka av Axels marängtårta, den här gången blir det naturligtvis med jordgubbar till, midsommarafton som det […]
[…] inte minst de goda tårtor som bjöds på när vår son hade sin 20 års fest. Farmor hade bakat av Axels marängtårtor på beställning av födelsedagsbarnet. Vi garnerade bara med ett lass jordgubbar och lite mynta, […]
Looks heavenly! Would love to try baking this one day 🙂
Cheryl
Hello Cheryl!
I hope you do some day. We all love these cakes. 🙂
Mimmi
[…] uppskattad tårta som har fått sitt namn efter lille Axel. Vid hans dop fick vi dessa ljuvliga marängtårtor med smörkräm och chokladkräm som mellanlägg. Baka bottnarna i förväg och koka krämerna i god […]
Min son Axel fyller 18 snart och då ska jag förstås bjuda på den här läckra tårtan! Tack för den!
Nic, du får gratulera sonen när det är så dax. Tårtan är verkligen god och går att variera till alla festliga tillfällen. Smaklig spis!
Hej igen i denna underbara skördetid! Axel älskade marängtårtan, fast jag ändrade på den och fyllde inte med smörkräm utan med vispad grädde och massor av nyplockade hallon från våra egna buskar! Och så blåklint som dekoration! Totalsuccé efter middag på hemgjor ravioli och grillad lammsadel…
Hej igen Nic!
Kan bara hålla med om att detta är en fantastisk tid på året. Nu kan vi också börja skörda frukterna från vår odling.
Roligt att festligheterna blev så lyckad med all din goda mat och att Axel fick sin tårta på sin dag.
[…] Marängtårtor med smörkräm eller chokladkräm […]
Hejsan!
Tänkte höra en sak med dig angående tårtan.
Går marängbottnarna att dela så att man kan lägga kräm eller så imellan? eller måste man göra två st? och går det att göra två plåtar i ugnen samtidigt?
vi ska göra två st marängtårtor i långpanna. Och om det inte gå att tex dela på dem, eller köra två formar i ugnen samtidigt kommer det att ta ca 6tim. och det är hemskt länge :p
Skulle verkligen uppskatta ett svar om du har någon aning 🙂
Mvh Ann-Louise ( svara gärna i min blogg. )
Hej A-L!
Bakar du en tårtbotten så brukar man dela den mitt i tu och fylla den. Det blir en mindre tårta än de på bilderna. Ska du ha en större tårta så är det bäst att baka två bottnar. Det går bra att baka av i varmluftsugn men jag skulle sänka värmen och passa bottnarna, kanske det behöver vändas i ugnen, ugnar gräddar olika som du vet.
Hoppas det går bra med ditt bak nu och att det blir ett lyckat kalas. Det är verkligen en jättegod tårta!
Mimmi
Ah vad det har ser gottigt ut, skriver snabbt upp receptet och ska helt klart testas. Nu ska jag forstatta att kika runt harinne hos dig:))
Kramar fran Italien:)
HeJ Nena! Vad kul att du hittat hit. De här tårtorna är stora favoriter för många. Jag hälsar på hos dig.
Ha det gott/ Mimmi
Gjorde denna tårta i somras och den blev mumma!
Har nu gjort marängbottnarna och imorrn ska jag ha på resten med ingredienserna. Vet du om marängen brukar bli seg om den står en dag? Tänkte förvara dom i ugnen under natten iaf.
Ska prova med chokladkrämen denna gången,har gjort den nyss,smakade ljuvligt:-).
Det blir grädde på tårtan och kiwi,nonstop och lite sockerfigurer på,vår lille kille fyller 1 år imorrn.
Tack för gott recept på marängtårta!!
Hej Sara, vad kul att du gillade tårtan.
Det går jättebra att baka bottnarna i förväg. Låt dem bara kallna ordentligt på plåten och se till att det inte är någon fukt kvar. Man kan förvara dem på torr plats och täcka med bakplåtspapper.
Låter som att det blir en supersmarrig tårta till din lille kille. Hälsa Grattis och ha ett fint födelsedagskalas. 🙂
Hej!
Provar just nu att baka dessa tårtor, hur många personer räcker en stor tårta till?
Tänkte ha till min sons dop och vi blir ca 70 personer..
Mvh Marina
Hej Marina, en tårta räcker till ca 25 personer. Jag skulle baka tre stycken till 70 pers. för att vara på den säkra sidan.
min tårta blev totalt misslyckad, den sr absolut inte ut som på nån av bilderna och när jag dela på den så gick den bara sönder och sen är den jätte kladdig under, ser typ ut som sirap.. helt misslyckat, vad gör jag för fel??
Marina, aj då inte kul alls. Först och främst är det viktigt att vispa marängen riktigt styv. Man brukar säga att man ska kunna vända bunken upp och ner utan att marängen rinner ut.
Bottnarna brukar bli jättebra när man gräddar dem i 125° i 1, 5 timmar. Men ugnar är alltid olika i temperatur så håll ett vakande öga. Låt marängbottnarna kallna ordentligt på bakplåtpappret i formen. Förvara dem torrt till det är dags att lägga fyllningen.
Du får baka två stycken bottnar till en stor tårta som den på bilden. Om du ska baka tre tårtor så innebär det sex bottnar totalt.
Hoppas du lyckas med ditt tårtbak och grattis till den lille. 🙂