Det här är en rotsak som inte är så vanlig på grönsakshyllorna. Vill man njuta denna läckerhet får man allt ta och odla den själv i sin köksträdgård eller täppa. Lite pilligt att rengöra och ansa innan man kan börja med matlagningen är det allt. Kanske just därför den inte gör sig så väl bland de övriga rotfrukterna i butiken.
Namnet haverrot kommer från fornnordiskans hafer och betyder bock. Har inget att göra med havre som man lätt kan tro. Den är riktigt skäggig och grann i sin rot precis som en getabock.
Man får ansa och skrapa rötterna innan tillagningen sker. Att förvälla dem i 10 minuter i lite saltat vatten är en bra början. Ät dem som tillbehör eller gratinera i ugnen. I soppan med andra rotsaker är en given giv. Rostad rot är riktigt gott, lite olja och kryddor, in i ugnen med dem övertäckta de första tjugo och sedan tjugo minuter till utan täcke för fin färg.
I kväll ska vi äta en paj på haverrot, fetaost och oliver. Får väl komma med ett utlåtande lite senare om den rätten. Så länge kan jag säga att haverroten i sig har en mild och len smak. Jag brukar skoja och säga att rapsoljan är svensk och neutral, i sin smak förstås och då kan vi nu också lägga till denna risiga rotsak.
Tacksam att odla när den kan lämnas i sitt land över vintern för att nästa vår skördas fram emot april innan de drar igång att växa igen. Är inte så hållbar när man tagit upp den, torkar och blir mjuk fort, därför är det ett gott tips att lämna de som inte går åt under hösttiden.
Tragopogon porrifolius L. eller Haverrot om man så vill. Ses till vänster på bilden.
Intressant, ska odla den i sommar nämligen 🙂
Marina, gör så den är en udda rotsak som är värd att lägga ner lite möda på. 😀
Tänk att det är så kul att få lära sig lite nytt, jag är rätt duktig på ”rötter” och använder sånt många inte ens vet namnet på, men denna haverrot har jag aldrig sett eller läst om.
Ibland tycker jag att det är sorgligt när jag står där i kassan och får tala om för den unga personen i kassan vad det är för rotfrukter jag har köpt. Tänk att många inte ens vet hur kålrot ser ut? Det är för mig ett fattigdomstecken att man inte kan namn/smak och vad man gör av vår svenska rötter.
livsglimtar, vad bra att haverroten kan fresta fler. Det är en rot som borde få besöka många mer tallrikar.
Då får vi hjälpas åt att stötta dem som behöver lite mer rot på fötterna, alltid kul med kunskap. 😉