I kväll har vi firat fredag med husets flädervin. När busken blommade som vackrast i juli och saften var buteljerad, passade jag på att skörda några klasar av de vita doftande små molnen. Hade fått syn på ett recept som verkade inbjudande och okomplicerat. Tillredningen av vinet är enklast tänkbara, det är väntan i veckor fyra som kan göra en något frusterad.
Ett enkelt och roligt sätt att få sig några glas av mousserande vin.
Mousserande Flädervin
10 st fläderblommor
1 citron
3, 5 dl vatten
8 msk äplecidervinäger
4 msk honung
saft av en citron
1. Skörda blommor som precis gått i blom. Skölj dem hastigt i kallt vatten.
2. Skär citronen i tunna skivor. Lägg citron, blommor med övriga ingredienser i en stor skål och rör om.
3. Täck över skålen och låt stå på varm plats. Efter 24 timmar är saften klar att dricka. Smaka av med mer honung eller citron.
4. Låt stå 3-4 dagar ytterligare. Då börjar saften att jäsa och moussera.
5. Sila drycken och tappa upp på flaskor med skruvkork.
6. Efter ca 4 veckor bör saften ha blivit till mousserande vin.
Två glas av husets mousserande flädervin flankerade av snart mogna fläderbär.
Är det sant? Vad spännande, smakade det gott då?
Härlig bild 🙂
Ja, vad smakade det? Och blev det verkligen mousserande, inte bara lite som läsk?
Snygg bloggmall förresten!;)
Spännande! Blev det bra? Själv har jag aldrig lyckats med vin eller hemjäst cider tyvärr, men min hemmagjorda flädersaft från i våras slår det mesta! Jag vill inte ha den fullt så söt, så den får förvaras i frysen. Då får man dessutom alltid ett glas iskall flädersaft.
Hälsningar från fröken Dill
Tjusig bild Mimmi! Du kan få en som inte gillar vin att vilja smaka! Men jag gillar ju flädercider så kanske ändå…….
Fredrik, jodå jag kunde inte låta bli när fläderblommorna var så fina.
Det smakade gott. Nästa gång ska jag dra ner något på äpplecidervinägern. Öka lite med honung. Viktigt med ekologiska och smakrika citroner så det inte blir för mycket beska av skalen.
Des Bons Vins, när jag öppnade flaskan fick jag pysa ut lite eftersom. Annars hade det inte blivit något över till glasen. Det skummade friskt när jag serverade. Däremot hann den vackra skumkronan sjunka innan bilden var tagen. Då vet jag till nästa år att det behöver vara två vid öppningen om det ska bli en riktigt fin bild.
Fröken Dill, jo jag vill prova igen. Det kan bli riktigt gott med eget vin. Det behövs ofta lång lagring för att de ska hinna bli bra balans på dem.
Det där med flädersaft i frysen är inget som vi provat, låter som en god idé. Gillar inte heller för söt saft.
Karin, tack snälla! Det blir nog dags snart…
Må så gott med er/ Mimmi
Vilken tur att jag hittade det här blogginlägget! Har haft tankar om att göra ett mousserande flädervin i år men har inte haft nån aning hur man ska gå tillväga. Vad säger du om att äta färska jordgubbar till? Man brukar ju äta jordgubbar till vanligt mousserande vin, champagne alltså, men med flädervin borde det ju bli ännu godare eftersom fläder och jordgubb passar så bra ihop.
Ludde, jordgubbar och fläder är som gifta för varandra. Hoppas du får njuta ett glas till dina gubbar till sommaren.
låter mycket intressant
skulle man kunna frysa blomkronor och göra flera gånger?
Skulle det fungera ??
(har inte så mycket flaskor med skruvkork ) 🙂
MEN jag har haft många flaskor maskrosvin som legar i över 15 (femton) år !! Det var mumma.. när dom väl öppnades..
Hej Ingegerd, och välkommen till bloggen!
Det går bra att frysa in fläderblommor både till saft, vin och om man vill ha till en tekopp i vintertid. Dra ner på vinägermängden, öka på sötman och använd eko citroner, gärna de med lite skal, annars blir det lätt för hög beska.
Låter gott med maskrosvin, kan inte komma ihåg att jag provat. Däremot har jag i min ungdom plockat de gula till tanterna. 🙂
Hej,
Älskar flädersaft och msåte helt enkelt prova ditt recept! Men jag undrar om det verkligen skall vara 3,5 dl vatten bara, kan inte bli så mycket dryck av den mängden att hälla på flaskor!?
Biggan, kul att du hittat hit. Nog ger flädern mycket gott till oss.
Det ska endast vara 3, 5 dl vatten till den här satsen med vin. Det blir inte mycket, bara ett par flaskor.
Jag har lämnat nya tips, i kommentaren ovan, angående smak och erfarenheterna från förra årets test.
Ska prova nya varianter i år, som jag återkommer med så snart jag är igång.
Sköna sommarhälsningar så länge/ Mimmi
OK, nu har jag laddat för att fösöka mej på bubbelvinet. MEN blir det bättre om det får stå MÅNGA veckor ??
Jag har aldrig reflekterar över bären som kommer till hösten, vad gör man bäst av dem ?? gele ??
mvh från ett HETT Stockholm
Ingegerd, vad roligt att du kommit så långt med ditt vin. Jag har endast låtit mina flaskor stå fyra veckor. Har du många flaskor kan du testa dig fram till bästa resultat. Berätta gärna hur det går, det är alltid spännande att höra.
Ikväll från ett regnigt Norrbotten/ Mimmi
En del kommentarer till detta vin:
Använd riktiga flaskor för mousserande dryck om du testar detta. Vanliga flaskor tål inte tryck i någon större grad. PET-flaskor går också bra, särskilt om du inte tänkt lagra.
Andelen honung bör absolut inte ökas, då kommer risken för flaskomber eller skumfontäner öka. Risken är redan nu MYCKET stor, men beror på hur länge drycken fått jäsa innan den hamnat på flaska.
Normalt sett så bör man inte tillsätta mer en 10g/l jäsbara sockerarter för kolsyrejäsning på flaska vilket motsvarar ungefär 14g honung. Resultatet kan annars bli flaskbomber eller förhoppningsvis i sammanhanget skumfontäner.
Receptet anger ungefär 90g jäsbara sockerarter per liter så det är bara att hoppas på att det mesta redan jäst ut innan ni tappade på flaska eller att det inte kommer att jäsa ut. Det är mycket tråkigt att torka upp kladdigt vin i ett helt vardagsrum och ännu värre att skada någon med glassplitter.
Jag rekommenderar att ni häller ut vinet i ett jäskärl och låter det jäsa ut ordentligt innan ni tillsätter MAX 10g socker per liter vin och tappar upp på trycktåliga flaskor. Öppna åtminstone flaskorna då och då för att släppa på trycket om ni inte orkar jäsa ut vinet på ett korrekt sätt.
Hur länge det tar för vinet att jäsa färdigt är svårt att säga eftersom receptet inte använder sig av vinjäst utan förlitar sig på vildjäst.
I det här fallet är det snarare ciderstyrka på vinet då det bör hamna på runt 5-6% alkohol vid total utjäsning.
Ni är välkomna till bryggforum.nu där det finns en hel del information om bland annat vin- och cidertillverkning.
Lycka till!
/Weinkeller
Weinkeller, stort tack för att du delar med dig av dina kloka råd och erfarenheter.
Blir det ett par flaskor? Du menar väl ett par glas, eller? Har precis gjort dubbel sats, och det blev knappt så blött att det täckte blommorna. Blev lite orolig över att jag missat något självklart, typ att man ska blanda saften med vatten innan man häller det på flaskorna.
Hej Karin!
Om jag inte missminner mig helt (det var tre år sedan jag skrev inlägget) så blev det en flaska. Vi provsmakade endast vid ett tillfälle ca två glas. Det blir en liten mängd som ändå kan vara kul att pröva på.
Vill du göra större mängder flädervin kan du in på bryggforum.se de har mer kunskap kring ämnet. Se även Weinkellers kommentar nedan.
Tycks vara oseriöst 3,5 dl vatten varav en del blir kvar i växten när den tas bort. Glasen rymmer åtminstone 2 dl vardera vilket blir nästan en halvliter. Resten kan förklaras av vinaigrette. Provar med betydligt mer vatten och utan vinäger och med socker. Samt fingerljummet vatten. Vi får se om det blir mousserande.
/LarsP