Tunnbrödsblöta! Det är grejer från Lakaträsk. En slogan som stod skrivet på T-shirts som folk från benämda ort bar för många år sedan. Ett litet infall från bybor som gick väl hem i gårdarna. I det här fallet är det snarare från Björnträsk grejerna kommer ifrån, det ligger bara en mil sydväst om ”Laka” som det heter i folkmun. Jag syftar på denna rätt som min mamma lärt mig att laga till. Det är troligtvis en av de lättare man kan ge sig i kast med och har säkerligen tillretts i hemmen sedan Kajsa hette Varg. Hur länge tunnbrödsblötan ätits i de norrbottniska köken blir en fråga för er alla som tror sig veta eller kanske rent utav vet med all säkerhet.
Som jag minns från mammas kök, lagades blötan alltid på mjölk, till serverades en snärt falukorv och en smörklick som gömdes under det varma brödet. Det är grejer från Björnträsk eller fastfood på gammalt torparvis om man så vill.
Tunnbrödsblöta på mammas vis
4 skivor hårt tunnbröd
0.5 -1 l mjölk
Smör
Falukorv
Salt
2. Bryt itu en skiva tunnbröd och lägg ner i den mjölken. Låt den
blötas ca 20-30 sek.
3. Lägg en klick smör på en tallrik, ta upp brödet med en hålslev och placera på smöret.
4. Skär en bit korv till och servera.
I Jämtland finns det en liknande rätt på blodpaltbröd som man har vitsås och stekt fläsk till. Och dom som inte äter blod använde vanligt tunnbröd. Och det är supergott.
/rolf
roffekock: I Värmland förekommer också paltbröd, äts på samma sätt som du beskriver.
Hej
Jag är en sådan ”laka”bo som du skriver vi flyttade till Lakaträsk -67.
Vi hade ovan nämnda rätt på julen, då andvände vi skinkspadet som skinkan var koka i de var stående julaftonsmorgon, en tradition jag står fast vid än. Har även provat på din rätt med mjölk.
Hej du ”lakabo” !
Vad trevligt att höra ifrån en rutinerad ätare av denna enkla men så goda rätt. Jag får nog prova din variant med skinkspad till julen. Det låter som fina grejer det med.
Må så gott/ Mimmi