Vi har tre stycken havtornsbuskar på vår tomt. Namnet de bär är Romeo & Julia, romantiskt så det förslår. Det behövs både han- och honbuskar för att det ska bli nåt. De ljuva namnen till trots har vi inte fått några mängder av bär. De få bär som blev gick åt till en föreläsning med mina elever. Det är nog dags att flytta på buskarna, det verkar inte alls trivas där i början av enebacken. Den goda smakminnet av havtorn har ändå inte övergett mig. Vår första bekantskap med havtorn var nere på Österlen för några somrar sedan. Då besökte vi Kiviks Musteri med sin besöksträdgård. Hemkommen efter några sköna veckor där öst bestämde vi oss för plantera av denna sk pionjärväxt som faktiskt var en av de första att slå rot här i Norden efter istiden.
Havtornsbusken i höstsolens sken
Till lördagens middag med mina ungdomar bjöd jag dem på lite nyttigt ögongodis. Faktiskt en ganska så enkel efterrätt att göra. Det är inte svårt med gelatinet om man värmer det i lite vätska på svag värme. Det bästa är att den går att förbereda redan dagen innan om man vill vara ute i god tid.
Ögongodis som smakar
Pannacotta med havtornstäcke och björnbär
4-5 port
Pannacotta:
2 gelatinblad
3 dl vaniljyoghurt
1 msk honung
1 dl grädde
1. Börja med att blötlägga gelatinbladen till pannacottan i lite vatten.
2. Blanda yoghurt och honung i en skål.
3. Värm grädden med de mjuka och urkramade gelatinbladen på svag värme.
4. Tillsätt gräddblandningen med yoghurten och rör om ordentligt.
5. Häll upp på portionsglas och ställ i kylen ett par timmar.
Havtornstäcke:
2 gelatinblad
1,25 dl havtornsdryck, Kiviks
1. Blötlägg gelatinbladen i en skål med vatten. Krama ur dem när de blivit mjuka och värm på låg värme tillsammans med havtornsdrycken.
2. Häll upp på en liten kanna och ställ svalt en stund.
3. Kolla att pannacottan har stelnat innan du häller på av havtornsdrycken.
4. Låt stå kallt och stelna.
Garnityr:
Björnbär
Rosmarin
1. Ta efterätten ur kylen när den stelnat och garnera med Björnbär och rosmarin.
[…] https://mimmismat.wordpress.com/2008/10/12/havtornsbusken-bar-inga-bar/ […]
Men vilken läcker dessert!! Ser riktigt gott ut och var väldigt snygg dessutom!
kryddburken, den blev riktigt bra i sin smak och jag blev nöjd med färgerna också.
Jag älskar panna cotta, och har testat det i många olika varianter. Har en burk havtornsmarmelad – kanske det skulle gå att använda den för att efterlikna din vackra dessert?
Låter väldigt gott, och inte minst – så vackert!
Annika, den marmelad som jag provat var len och god. Är det Kiviks förresten? Det är ett bra lite snabbare alternativ, då slipper du andra varvet med gelatin.
Jag är rätt nöjd med desserten, bara lite krispighet i form av ett flarn eller liknande för att få en brytning i konsistenserna.
Åh gud vad gott det lät! Jag älskar verkligen havtorn!
Köpte en burk havtornsmarmelad på en marknad i somras , tror du att man skulle kunna ha den på toppen istället för havtornsdryckgelen??
// Jennie
Jennie, klart du kan prova med din marmelad. Jag tror inte du behöver så mycket av den, mycket smak i marmeladen. Kul att du är intresserad av desserten.
[…] fått att frossa på. Vi äter dem färska på stående fot, i efterrätter som topping till pannacottan med havtornstäcke eller som söndagens smarr med vitchokladmoussé där bären än en gång fick gå som […]
[…] Pannacotta med Havtornstäcke och Björnbär […]
[…] mimmismat finns en bild på havtorn, ifall du undrar hur det ser […]