Den taggiga björnbärsbusken bor i bästa söderläge. Det var från början en taggfri buske, men efter en nog så hård vinter ville den inte mer. Nästkommande vår sköt den nya skott, nu dessvärre med taggar som tar tag i allt. Trots att den river och sliter i oss alla har den i alla fall fått stå kvar och ger fantastiska goda bär. Vi har införskaffat ytterligare en taggfri buske och den planterade vi på östsidan om vedboden. Den har nu också börjat komma igång ordentligt. Fina bär och stänglar som slingrar iväg åt alla håll och kanter. Vi brukar lägga ner alla grenarna på backen inför vintern och täcka med granris. Än så länge har busken klarat vintrarna och fortsätter sitt liv som otaggad. Så här mycket bär har vi aldrig tidigare fått att frossa på. Vi äter dem färska på stående fot, i efterrätter som topping till pannacottan med havtornstäcke eller som söndagens smarr med vitchokladmoussé där bären än en gång fick gå som garnityr.
Söndagen smarr – Vit cholkladmousse med Björnbär
Vit chokladmoussé
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 ägg
1 dl vaniljyoghurt
1. Vispa grädden pösig och fin.
2. Smält chokladen varsamt i ett vattenbad på spisen.
3. Tillsätt den smälta chokladen under kraftig vispning med ägget. Rör sedan ner yoghurten.
4. Vänd ner chokladsmeten i den vispade grädden.
5. Häll upp på portionsglas och ställ kallt i ett par timmar.
6. Garnera med bär av något slag, gärna björnbär
Åh vad gott det lät! Riktigt snygg presentation också med björnbären! Har nog runt 3 liter björnbär i frysen som jag plockade i somras, dock vet jag inte vad jag skall göra med dom.. Du kanske har något bra förslag? =)
Läste dina kommentarer också, pizzorna är verkligen för goda, dinkeln i degen gjorde susen och botten blev så himla god och krispig!
Min nya assistent är jag supernöjd med! Har du någon? Vad för någon isåfall?
Och vad häftigt att ha en täljstensugn! Det är något som jag verkligen vill ha i framtiden!! Bröden som bakas och maträtterna som lagas i den blir väl underbart goda och fina gissar jag på? =)
Hoppas att du får en trevlig och mysig helg!
Kram, Jennie.
Jennie, tackar! Försöker göra det fint för ögat också. Vet du vad jag tycker är bland det godaste som finns till just Björnbär? Jo, det är Bohuslänsk äggost. Vi brukar äta av den till jul och då är det så gott med björnbären till. Är det något du provat? Har min svärmor och svärfar i K-älv så det är därifrån jag lärt mig att uppskatta detta.
Jo, jag har en gammal Elektrolux men den går fint trots sina år. Har den mestadels till bakning. Men vi mal älgkött på den också så här års.
Vi är verkligen nöjda med vår stora täljstensugn, nu kan vi börja baka och laga mer när kylan börjat komma. Hoppas du får möjlighet till något liknande framöver.
Ha en skön och rolig helg! / Kram Mimmi