Idag har vi varit ute och stökat på i köksträdgården. Mannen har förberett fina bäddar där vitlöken skall rota sig för att sedan kunna vila i vinter. Han har kärrat fler lass med välbrunnen kogödsel till landet grävt, krattat och finfördelat. Nu finns där ett par sängar som löken snart skall få krypa ner i. Det kommer att bli fem sorters vitlök, Thermidrome, Messidrome, Cledor, Sprint och Flavor. Vi har beställt det mesta från Törnvik Frö, de har ett brett utbud av vitlökssorter.
Innan vi gick in för dagen, passade jag på att skörda av tomater och basilika som står i det lilla växthuset. Ett par squash fick också följa med in, den finaste hade dock gässen satt sina näbbar i. Men de må vara hänt. De vitvingade får nu gå fritt omkring och beta där det passar dem. Även fast jag hoppas att de i huvudsak ska agera gräsklippare innan frosten totalt tar knäcken på den gröna mattan. De är riktigt sociala nuförtiden och vill gärna gå med där vi är.
En långkokt tomatsås blev basen på kvällens pizza. Välmogna röda runda, med gul- och vit lök från sommarens odling, oregano från sin bukett och massor av färsk basilika puttrade på i minst en halvtimme. Avrundade med en nypa socker och sist med salt. Med sauterad squash och ett gäng goda getostar blev det en pizza på egenskördat som smakade himmelskt.
Det är sådana här mattillfällen som gör att det är värt varenda stund och alla mödor som lagts ner på odlingen. Otroligt vad fina råvaror kan göra för smak och upplevelse.
Härligt, finns inte mycket som är bättre än att kunna skörda sina egna grönsaker, man känner sig rik!
Martina, ja det är härligt. Nu finns det hur mycket som helst att ta av. Superlyx!
[…] men inte minst en odlingsfavorit, som kommit till när squashen vuxit sig vild och vacker i trädgårdstäppan och vi knappt hunnit […]