Alla mina ungdomar kom hem till fredagens middag. Nu när rotsakerna smakar som bäst och pumporna börjar bli mogna på mina fönsterbrädor, blev det en enkel men vacker mat som kan stå och gå i ugnen. Jag körde på varmluft så att allt gick in på en och samma gång, formen med kyckling överst och där under långpannan med skörd från köksträdgården.
En glad överraskning bland det ugnsbakade var rättikan, som vår ena ungdom sa – Waow, det är som en wannabee potatis. Det är ju lite konstigt att det inte serverades någon potatis till dagens middag men det funkade visst rätt bra ändå. Det som ändå gjorde maten speciell och förvandlade mig till en upprepande papegoja vid matbordet var pumpan som jag först trodde var en squash. Den är lätt att förväxla eftersom den ser ut som en förvuxen mörkgrön zucchini. Den gula fina färgen som framträder och en svag melonliknande smak gör den till en nybliven favorit. Läste att Long Pie är en gammal pumpa som inte var långt ifrån att försvinna för så där en femtio år sedan. Tack och lov gjorde den nu inte det. Ni måste bara prova den, jag är helt såld. Den kommer jag att få anledning att återkomma till.
Ugnsbakade rotsaker med pumpa och lök
3 morötter
2 palsternackor
1 rättika
1 purjo
1 röd lök
1 hel vitlök,
1 bit av pumpa, Long Pie använde jag
olivolja
många kvistar färsk timjan
salt och peppar
1. Tvätta rotsakerna och skrubba av dem med rotsaksborsten. Dela purjon på längden och skölj noggrant.
2. Dela rotisarna i grova bitar, klyfta rödlöken i klyftor och purjon i stora bitar. Knäck den hela vitlöken med handen och använd klyftorna med skal och allt. Supergoda och söta blir de, inte alls starka som man kanse kan tro.
3. Skölj av pumpan och dela i skivor.
4. Blanda alla rotsaker, lökar, olivolja och timjan i en långpanna. Spara pumpan det räcker att den går med sista kvarten.
5. Kör i varmluftsugn i 200 ° C i ca 30 min.
Kycklingfilé med rosmarin och citron
5 st kycklingfileér
1 citron
5 kvistar färsk rosmarin
olivolja
salt och peppar
1. Något tinade fileér läggs i en ugnsform, ringla över olivolja, salta och peppra.
2. Dela citronen mitt itu och pressa ena halvan över. Den andra delas i klyftor och läggs ovanpå.
3. Repa av blad från några rosmarinkvistar.
4. Kör i varmluftsugnen i 200 ° C i ca 45 min. Stick och kolla att ingen röd saft kommer fram eller mät kärntemperaturen med en termometer till 70 ° i kycklingfileéns mitt.
5. Det blir en jättegod smakrik sky av saften från kyckling, citron och rosmarin. Bara att skeda över fileérna.
Låter jättegott! Mat helt i min smak…
Borde funka bra med alla typer av kycklingdelar eller hel kyckling, bara man anpassar tillagningstiden – eller hur?
Vad mysigt det måste vara med stora barn. Våra är en son på snart 6, en dotter på 4 1/2, en son på 2 1/2 och en dotter på 6 månader.
Trevlig helg!
Annika, det är så gott med alla smaker från höstens skafferi. Det blir ännu saftigare med kycklingdelar eller hel som du föreslår, kör på vad som passar för stunden.
Härlig barnaskara du har, fullt upp med alla kan jag förstå.
Ha en bra helg med er !
det är så gott med citron som fått gotta sig i ugnen, eller grillad citron 🙂
carolina, visst är det syrligt och friskt med citron i maten. Jag gillar den ihop med rosmarin.
Men hållimig Mimmi vilken mat!!!Vad duktig du är!
Och den där efterrätten sen, fast jag inte älskar pannacotta så ser den där kalas ut!
Visst är det kul när ungdomarna gillar det man lagar?
KarinW, tack det var roligt att höra. Det är tillfredställande att laga mat till sina unga när de kommer hem. Speciellt när det är från trädgården där vi odlat och dragit upp allt. Att lägga lite omsorg på maten blir då kärlek på många plan.