Dagens mat för en person var verkligen lättlagad. Maten skötte sig själv i ugnen medan jag stökade färdigt i köket. Ville äta av de fina rotsakerna som ligger i vintervila i mitt skafferi. Det fick bli potatis, morötter och palsternacka. De pratas i matkretsar om lokalt odlat och klimatsmart. Det här är lokalt, så lokalt att jag bara har behövt kliva 20 meter från min kökstrapp. Då blir det väl klimatsmart om man bara använt sin egen rörelseenergi till att dra upp rotsakerna och transportera dem in köket. Men alla kan ju inte ha det så eller vill inte heller för den delen. Men för mig är det en härlig känsla att veta, att jag petat ner det lilla morotsfröet i backen i våras och idag äter jag av det med god aptit.
Maten som blev till idag är inga konstigheter alls, svenska smaker och råvaror. Tillsammans blir det enkel mat och så gott. Varsågoda, dofta lite grann och ta gärna en smakbit.
Rotfrukter med lax och pepparotssmör
Potatis 1 st
Morot 1 st
Palsternacka 1 st
Rapsolja 1 msk
laxfile djfr. 1 st
salt och peppar
smör smält 2 msk
pepparrot riven
1. Skala potatisen och rotsakerna, skär i små klyftor. Tillsammans blev det 250 g.
2. Lägg i en ugnsfast form och slå på oljan. Salta och peppra. Rör om !
3. Lägg ner laxen i samma form och krydda.
4. Stek i ugnen 225° i ca 20 min.
5. Lägg upp rotsakerna och laxen ovanpå, skeda pepparotssmöret över.
Ugnsbakade rotfrukter är så gudomligt gott! Funkar till det mesta. Nyttigt och bra…härligt med hemodlat. Det är enda fördelen med att det är snötomt – det fortfarande att klippa persilja och timjan i landet.
Hej annamaria!
Vårat grönsaksland ligger bart varvat med snötäckt. Vintern har svårt att bestämma sig, tror jag.
Timjan, Rosmarin och Salvia har jag tagit in i krukor, de har klarat sig riktigt fint. Står i min glasverande lite halvsovandes. Tog faktiskt några strån av vitlöksgräset till dagens mat.
Vad odlar du i ditt land förutom örter?
Hare gott
Mimmi
🙂
Åh, vad fint du har det här med riktigt rustik vintermat! jag blir jättehungrig (nu rusar jag till kylen och okynnesäter!)
Det är en av fördelarna med att läsa om all god mat som finns, smaklökarna kittlas ständigt.
Jag tar en titt i ditt skafferi så jag får se lite nyheter.
[…] Lax på rotsaktsbädd & skirat pepparotssmör […]