Transparente Blanche har sedan gammalt odlas i de baltiska länderna. Kom till Sverige vid slutet av 1800-talet och har blivit en av de mest planterade sommaräpplet.
Mognar i slutet på augusti-september. Kort förvaringstid.
Passar utmärkt till mos, chutney och i äppelkakor samt pajer.
Hushållsfrukt- och bordsfrukt.
Mycket härdigt, bär frukt tidigt och rikligt.
Kan odlas i zon 1-6
Gyllenkroks Astrakan är en av de sorter som odlats i stora delar av vårt land och har varit ett av de mest frekventa sommaräpplet.
Litet till medelstor frukt med ett tunt och fett skal. Fruktköttet är löst och saftigt med en mycket angenäm smak.
Bords- och dessertfrukt
Mognad i september och har kort hållbarhet.
Kan odlas i zon 1-5
Aroma med sin sena mognad in i November -December.
Fint, fast, fruktkött med mild arom. Sött och syrligt.
Bords- och dessertfrukt.
Är ett ganska ungt äpple som introducerades i början på 1970-talet. En apel som är vacker, välsmakande och värdefull på många sätt.
Kan odlas i zon 1-3
Pollensorterna varierar mellan äppelträden så tänk på att para ihop dem rätt. Alice sätter jag upp på önskelistan för den går bra ihop med mina aplar sedan tidigare och går fint att odla i upp till zon fyra. Undrar om vi inte satte ett sådant för många års sedan men att den helt ofrivilligt, i alla fall för vår del, blev till älgmat. Ett av våra träd har inte gett någon frukt alls, jo ett enda ser jag när vid närmare betraktelse, det borde bero på just frånvaron av lämpliga pollensorter.
Ytterligare några träd som jag gärna skulle se här vore Rött kaneläpple det ska visst vara saftigt och fint, ha en svag kanelliknande smak. Röd höstkalvill vill jag ha för förvaring i stora skafferiet fram till dess julen står för dörren, då den med sitt röda och glatta skal skall pryda borden.
Förutom att vi har ätit ett flertal äppelpajer av trädgårdsfrukterna, torkat dem i ringar som godis, så har dottern donat på med ett härligt kok av chutney. Äppeldoft och kryddaromer som numer mognar på burk i kylen.
Det här är ett av flera recept som hon skapade under dagen och just det här kom att bli vår favorit. Varsågoda att ta ett smakprov på Idas kryddiga äppelchutney.
Äppelchutney
750 g äpple från trädgården, Transparante blanche, Aroma och Gyllenkroks astrakan blev det den här gången.
2 medelstora gula lökar, direkt från täppan
2 vitlöksklyftor, från odlingen
2 msk smör
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl balsamvinäger
1 tsk ingefära
2 tsk curry
1,5 tsk salt
1, 5 dl honung
ev. 1 dl russin
1. Hacka äpplen och löksorterna i grova bitar. Fräs lite lätt i smör.
2. Tillsätt vinägern och puttra på i 15 min.
3. Rör ned av kryddor och honung fortsätt att småputtra till marmeladkonsistens.
4. Slå upp på rena och varma burkar. Enklast är att ställa burkarna i ugnen i 110°C , i en halvtimme.
Hej Mimmi! Nu blev det redan plommonchutney i år, och vi kan inte äta äppelpaj alla dagar för vi blir så feta 😉 Så VAD tycker du jag ska göra med äpplena i år? Transparent blanche börjar vara slut, men jag har diverse andra mellantidiga plus röd kanel som är härlig och så har jag en fantastisk vinteräppelsort som heter Lobo, men den är inget problem, höll som ”ätäppel” i vår jordkällare ända till maj från förra hösten!
Nic, härligt med plommonchutney!
Det är ett smakligt dilemma när det blir mängder av goda kakor som bakas i köket.
Du har röd kanel och verkar nöjd så då måste jag allt slå till.
Lobo verkar vara en god övervintrare, det tåls att tänka på.
Vi tog fram vår råsaftscentrifug och frossade i den ljuvaste äpplemust som kan fås. Om du har stora mängder så kör iväg dem till ett musteri och få hem flaskor till din jordkällare.
En liten äppelsvarv kan vara till god hjälp om man ska skiva och torka större mängder äpple, annars fungerar det bra med kniv och bräda.
God njutning med dina aplar/ Mimmi
Åhh vilka vackra äpplen du har! Själv har jag bara ett träd med måååånga grenar och inte en enda frukt. Tur för mig att jag fått äpplen av min syster. Tror jag ska göra chutney och kanske torka några också, tack för tipsen!
Ha det gott Mimmi!
KarinW, våra aplar har äntligen kommit igång trots stenhård konkurrens av älgarna genom åren. Känner du igen det? Hoppas du får lite äppelfröjd du med. Må så gott med dig/ Mimmi
Hej Mimmi!
Låter som ett trevligt recept på chutney, det skall testas och kanske bli årets julklapp t.o.m!
Jag undrar hur länge kan jag räkna med att den håller sig? Ska jag förvara den i kylen eller rumstemp?
tack tack
Hej karin!
Nu när den har stått till sig i kylen ett par månader smakar den ännu bättre. Det har inte varit några problem med förvaringen i de väl rengjorda burkarna. Rena redskap och händer hjälper till på vägen.
Lycka till med ditt kok/ Mimmi