Nu har saven runnit till i våra gamla björkar här på gården. Mannen har sedan tidigare tillverkat pluggar av fläderträ. Det har varit dagliga runtdturer för att se när saven börjat stiga i de ståtliga stammarna. Vintern har verkligen visat sig långlivad och hållit sitt järngrepp kring vår gård. Snön har hängt i, segat och velat men nu ses endast enstaka fläckar på dess favoritplatser.
Igår var det så äntligen dags att borra och fästa slangarna i de små ihåliga fläderpluggarna som leder ner till upptappningskärlet. Till att börja flödar björkens söta saft i strida strömmar men snart övergår saven mer till att sippra och slutligen droppa.
Nattens samlande av sav gav 40 l från tre tappstationer. Vi tar inte från fler träd nu så här i början, vi vill hinna med att koka björksirap i vår 60 l kokgryta, men det kommer att bli fler tapplatser med tiden.
Pluggar av fläderträ fäst i hål som borrats i björkstammen……
Slangen som leder ner till upptappningskärlet…….
Aha, här fanns svaret!
Hur smakar det och vad har man björksirap till?
/Kari
Kari, saven smakar inte så sött som man kanske kan tro. En svag sötma, nästan lite som gurkvatten.
Björksirap däremot som är ett koncentrat kan man använda i maten som ett naturligt sötningsmedel precis som lönnsirap eller som med honung.
Det puttrar på för fullt här ute vid vedboden, än har vi ingen sirap att smaka, men snart så kan jag berätta mer.
Må så gott/ Mimmi
Ni slutar aldrig att imponera! Vad spännande med egen sirap. Mycket gott har grejat med när jag latat mig i fjällen. De där chokladbitarna såg farligt goda ut…….
Kram KarinW
Karin W, det här är riktigt roligt att greja med!
Hoppas ni haft en superskön vistelse i fjällen, skönt att få vara lat och bara vara ibland också.
Du får ta en smakbit, de var riktigt mumsiga jag lovar!
Kram Mimmi
Vad spännande! Hoppas vi får följa med på fortsättningen…
/Sofia
Hej mimmi hoppas att du mår OK.
Pluggarna är dom skurna som en gammaldags visselpipa.
Man tar dän barken och skär en flat yta på innerveden sen på med barken igen sen har ni en plast slang påträdd på pinnen för enkelhetens skull. Hur djupt borrar han? Och vilket tips är vid vilken tid ger björken mest sav. Är det när den har musöron?
mvh vårliga hälsningar
/rolf
roffekock, Vi mår gött här i vårvärmen må du tro :-). Hoppas du också har det bra.
Nej de är inte skurna som sälgpipor. Mannen har tagit fläder därför att de har en mjuk kärna som är lätt att ta ur.
Titta in de närmaste dagarna för vi skall träna på vår första videofilm på just det temat.
Må så gott roffe
/mimmi
Oj, oj vad spännande med egen björksirap.
Vad smart att odla potatisen inne så här på våren så man får egenodlad till midsommar, gotti gott!
Jessica, ja det är ett spännande gårdsgöra! Det doftar härligt ute och även här inne i köket eftersom vi kokar det sista inne på vedspisen.
Vi får hoppas på färskperer till midsommar!
Hej, snubblade in här av en slump… jag funderar på om man skulle kunna använda sirapen som sötningsmedel i tex bröd? eller gröt?
Har börjat fundera ut ”naturliga recept” i huvudet, som kanske ska testas i sommar…
Barkbröd borde man väl kunna använda sirapen till? 3/4 barkmjöl, 1/4 rågmjöl (elr något liknande), vatten eller mjölkv(måste kolla upp det…), lite ägg kanske… och sirap? till tunna kakor…
Jag vet inte riktigt hur det skulle bli… får testa nån gång…
Hur länge håller sig sirapen? och hur länge måste den koka?
Tack på förhand!
Hej Hilda!
Visst kan du använda sirapen i bröd. Det blir ett exlusivt bröd med tanke på att det betalas mellan 400 – 800 :- / l av björksirapen.
Du får testa dig fram till ett bra resultat!
Man får koka till den börja tjockna och det innebär att det är 1- 1,5 % kvar av savens ursprung.
Den håller sig länge och väl.
Berätta gärna hur det går med dina experiment.
Lyckat till/ Mimmi
Hej, tack för en superbra och inspirerande sida! Det kanske är en dum fråga, men jag ställer den i alla fall. I texten står ”Det har varit dagliga runtdturer för att se när saven börjat stiga i de ståtliga stammarna.” Så då undrar jag, hur ser/vet man när saven stigit tillräckligt? Man kan väl inte provborra, det verkar inte särskilt effektivt eller nyttigt för träden…
Tacksam för svar!
MVH Elin
Elin, man ser när tjälen går ur backen. Däremellan till det att löven spricker ut kan man tappa saven. Stor variation i tid beroende på var man bor i landet. Allt från 2 – 4 veckor.
Sen borrar man när man ser att det är dags att börja tappa.
Roligt att du gillar sidan, tack för det!!
Må så gott Mimmi
Jag kommer nog aldrig förstå hur det här funkar om jag inte ser det själv. Ni ”sticker” alltså bara in en slang i trädet också kommer det ut?! Det känns lite ofattbart när jag bara läser om det, träd är ju så hårda och så även om jag förstår att saven finns där. Roligt att du bloggar om det i alla fall!
Hej!! mimmi kan man göra ett vin på björksaven egen brygd möjligheten borde finnas vad tror ni om det…???
tommylarson, visst går det att göra vin på björksav. Det är inget som vi provat på ännu iaf.
[…] året var vi ungefär en vecka tidigare med tappningen av björksaven. Då hade vi tre tappstationer som i genomsnitt gav 40 liter/dygn vid varje träd. Vid detta […]
När på året kan man tappa björken på sav? bättre på våren eller fungerar även senare på året?
/Magnus
Saven tappar man på våren, fram till dess att björken börjar få musöron till blad.
[…] några säsonger sedan såg det ut så här, när vi passade på att fylla på våra […]
Björksav! Det här ska jag testa. Vilken bra blogg jag plötsligt halkat in på.
Mycket matnyttigt.
I dagens Metro stod det en artikel om lantbrukare i vitryssland som skördar björksav. Jag fick upp ögonen för detta och vill prova!
Ja, varsågod bara att följa bilder med instruktionerna. Lycka till!
[…] Vid den här årstiden brukar vi vara i full färd med att tappa björkarna på sin lätt söta sav. Hur det hela går till kan ni läsa mer om här. […]