Det här receptet går bra att använda sig av både till glassmaskin, likväl som om du ingen har. Det är som så många gånger i matlagningen att det är de enkla smakerna som får en att bli lätt euforisk. En julgåva med finaste små hemägg från en vän tillsammans med äkta vanilj gjorde stunden särskilt smakfull.
Börja med att dela vaniljstången på längden i lite strösocker och skrapa ur fröna. Spara stängerna i en burk tillsammans med lite socker så har du till en annan gång.
Dela äggen i vitor och gulor med stor omsorg. Vispa det siktade florsockret tillsammans med gulorna till fluffigt vitt. Blanda sedan ner av vaniljfrön och sockret.
Vispa vitorna till ett fast skum, det ska gå att vända bunken upp och ner utan att de rinner ut. Ren bunke och redskap utan minsta lilla fett på, gärna kalla sådana eller att ställa sig svalt gör att äggvitevispningen med säkerhet blir lyckad.
Grädden vispas fast och fin i en egen bunke. Därefter vänds den ner i äggulesmeten ner i grädden och sist går allt ner i äggvitorn genom att vändas ner med hjälp av en slickepott.
För dig som har en glassmaskin så kör du den där och jag som ingen har fick lägg min i en form i frysen. Men jag tog ut den och rörde om vid flera tillfällen för att få så fin konsistens som möjligt på glassen. Glassen behöver en tre timmar på sig för att frysa till.
Om du vill kan du kika in till Annika på Smaskens hon har både glassmaskin och fler spännande smaker att bjuda på i sitt kök.
God Glass önskar jag till er alla!
Klyv vaniljstången i lite socker och skrapa ur fröna
Fina hemägg gav glassen mer smak och färg
Glassmeten färdigblandad…maskin eller frysen nästa.
Vaniljglass
4 st ägg
4 dl grädde
1 dl siktat florsocker
1 st vaniljstång
1. Läs ovan för utförlig beskrivning.
Hej mimmi.
Hemlagad glass är glassigt värre tillskillnad från den industrin tillverkar, så egentligen skall man endast förtära sådan. Tänk dej sen att få blanda med sommarens svenska goda bär som jordgubbar,smultron,svartvinbär,hallon,blåbär,hjortron ja man kan hålla på i det oändliga. Det enda probemet jag stött på är att man som vanlig konsument har för liten kapacitet 0,5lit och så måste man hålla koll på frysklamparna skillnad är om man har en med inbyggd fryskompressor som kan ta 2 liter men så kostar dessa maskiner kring 10-15tusen kronor dessutom kan man köra flera gånger med den lilla.
Jag hoppas att allt är väl med dig och att du eldar på i din spis.
ps du kan väl skriva lite om rotfrukter de är ju så populärt nu för tiden,gärna soppor nu i dessa kalla tider -13 i småland.
God fortsättning med en stor kram från en ångande pensionär numera, sen dec. Det känns gott efter ett långt liv i köket.
/rolf
En sak jag glömde. När du använt dina frön från vaniljskidan kan du torka den helt lätt och sedan lägga den i en burk med strösocker och vips har du ett gott aromsocker på några veckor.
densomsparhanhar
/rolf
Hej Rolf!
Jag har väl blivit lite bortskämd med fin glassmaskin sedan tiden i SPA-köket. Där gjorde vi ny glass och sorbé med olika smaker till varje kvällsmeny. Sedan har det aldrig blitt av att köpa någon till hushållet. Nu med smaken av den här vaniljglassen friskt i minnet kanske jag får tänka om.
Eldar på som bäst nu när kylan kryper runt stugknutarna. Vi bakade ett supergott grahamsbröd senast i fredags i bakugnen. Så mycket god smak från det färskmalda mjölet.
Hoppas du har fina dagar som pensionär och får tid att ägna dig åt sådant du känner för.
Ett Gott 2009 och stor kram till dig också!
Mimmi
roffekock, det är ett fint sätt. Jag nämnde det som kortast i inlägget. 🙂
Åh, glass… det har jag aldrig gjort! Det ska nog testas! Med sommarens klarbärssylt *dregglar* Fast kanske inte idga, kan inte med att åka till affären enbart för att köopa grädde! Men i morgon ska jag ju ändå in till stan så…! =)
Linda, det tycker jag verkligen att du ska göra. Klarbär mumsigt! Prova med bara äkta vanilj också för det är helt underbart gott!
Å, jag har ännu inte testat vaniljglass i min nyinköpta glassmaskin. Det låt jättegott.
Jag fick nyvärpta ägg från landet-bonden Bosse i julklapp av min syster. Det har varit stor åtgång på dem men några finns fortfarande kvar till glass. Visst är det en speciell smak på ägg från hönor som får leva som alla borde, fin färg på gulan också och kul att man ibland får tvillinggulor!
Hälsar fröken Dill
Fröken Dill, tag då chansen vettja! Nu när du tom har hemägg att tillgå. Härligt för dig!
Jag blev så lycklig för några veckor sedan då sonen klagade på ”köpeglassen” (det var ändå SIA, som ju är rätt ok) och sade att ”din glass är godast, manna!”.
Det värmer inte bara i mammahjärtat, utan gläder mig att barnen börjar uppskattaäkta smaker. Hemlagad vaniljglass är ju, i all enkelhet, något av det godaste som finns :).
Och med sådana ägg är det så klart ännu trevligare!
Annika, det är ju det man hoppas på att de små ska få med sig så mycket som möjligt av de äkta smakerna. Förhoppningen är att det gör egna bra val framöver.