Efter gårdagens paltkok blev det en hel del paltspad över. Istället för att kasta allt bestämde jag mig för att baka mjukkakor. Är man uppväxt med mjukkaka så är detta ytterligare ett kärt återseende. Jag har ätit många goda mackor av detta fantastiska bröd. Mormor brukade baka både lite tjockare, typ rågsiktskakor, men även lite tunnare. Absolut godast var det att få de så nygräddade som möjligt, med smör på som smälte och gärna ville rinna ner längs handleden. Dessutom fick jag chansen att spela lite kort med mormor Ida, på kakspaden, medan kakorna gräddades. Undrar vem som hade roligast?
En annan som var en dängare på att baka fina mjukkakor var Agnes, min kompis Stinas mamma. Hon fick utfodra oss ungdomar med dessa bröd många gånger när magen skrek, vilket den gjorde jämt. Där kunde man också få komma på paltkalas. Ett helt lass med unga tjejer och killar utspisade hon gladeligen. För att inte tala om när hon gjorde tjälknul att skicka med oss brudar. Vi skulle till Riksgränsen på skidäventyr men hon var mest rädd att vi skulle svälta ihjäl. Hon hade inte några större tankar om våra matfärdigheter och det med all rätt.
Inspirationen till dagens recept har jag fått av en matkompis från Luleå. Han heter Aspholme och jag tror att han bakar mjukkaka till sina barnbarn. Han skriver i alla fall att barnen gillar detta bröd och det kan jag stryka under på, både stora och små.
Mjukkakor på paltspad
20 st
50 g jäst
1 liter paltspad
1 dl sirap
1 msk anis och fänkål ( kanske inte de små barnens favorit men de storas)
3 l vetemjöl
1. Rör ut jästen i det fingervarma paltspadet. Tillsätt sirap och brödkryddorna.
2. Blanda i de mesta av mjölet och arbeta till degen släpper kanterna. Spara lite till utbaket.
3. Låt jäsa en timme under bakduk.
4. Dela degen på mjölat bord och dela upp i 20 bitar.
5. Mjöla ordentlig och kavla med kruskavel till tallriksstorlek eller bakspadestorlek. Nagga kakorna med kackopick.
6. Låt jäsa 30 min innan du gräddar i varm ugn.
7. Låt svalna under bakduk
8. OBS! Första kakan måste tas direkt och avnjutas med smör på.
Tack mormor, Agnes och Aspholme för bidragandet till mjukkakosjukan…. inget farligt jag lovar.
Trevligt att ta tillvara paltvattnet på detta sätt. Ibland när jag gör sås så brukar jag ta lite potatis vatten och späda med. Dina kakor ser väldigt goda ut man blir sugen på att baka sådana nu på ditt recept. Hur gör du med Tillikivin låter du värmen gå ner först. Om jag inte minns fel så bakades dessa på eftervärmen i vanliga stenugnar.
Har du koll på värmen? 175 eller mer.
/ha dé
rolf
Att ta vara på smakerna av olika kokspad är verkligen ett bra sätt att lyfta fram smaker i rätter. Det var Werner Vögeli mycket noga med i sin såstillverkning bla. Andra fördelar är ju ett ökat näringsintag, vilket känns väldigt bra.
Bakugnen eldade vi upp till 250°. Vilket inte innebär att temperaturen är densamma som på en elspis. Vi fick vänta nästan tre timmar innan avbakningen kunde påbörjas, eftersom hällarna är väldigt varma. Den exakta tempeaturen vet vi inte det blir mer på känsla och erfarenhet. Mer än 175° är det definitivt på hällen. Täljstenen tar upp värmen väldigt fort, jämnar ut den och avger den väldigt långsamt. Den har unika egenskaper när det gäller det. Märkligt nog var temperaturen fortfarande 250° när vi började grädda. Sen kunde vi grädda en framme och en bakom. Man börjar i framkant och flyttar bak, när den nya går in där fram.
Prova att baka efter receptet och delge mig gärna ditt resultat!
Må så gott
Mimmi 🙂
Ser ljuvligt gott ut!! Platspad blir det goda bröd av, jag har ingen stenugn eller sten överhuvudtaget så jag gör limpor istället! Men detta är ju drömmen!!
Tack för det! Roligt att du tittar in i mitt kök så du får se Tullikivin.
När barnen var små tyckte jag aldrig att tiden eller orken riktigt räckte till. Nu när de är stora så finns det lite mer av bägge delarna. Därför är det fantastiskt roligt när man kan bjuda dem på bröd som en annan växt upp med.
Jag misstänker att du också fått smaka en och annan mjukkaka?
Mimmi 🙂
Mimmi din sill ser förförisk ut, detta är en rätt som står överst blan mina favos.
Jag funderade på det här med känslan när har man den rätta värmen i sin stenugn.
Jag börja med att ta en liten näve vetemjöl kastar in den i ugnen och ha blicken fäst vid mjölet om det antar en fin brun färg har du rätt temp ungf. 200grader detta är en temp som är bra till bröd men skulle tänka att det behövs kanske lite mindre temp vid bakning av dina bröd.
Du kan även ta äggskal (vita) och dom ska även anta denna bruna färg när ugnen har rätt temp.
En sak som jag lärt från dom gammla är att kasta in en näve grovsalt i ugnen innan du sätter in bröden då bränner dom aldrig(då har vättar och troll koll)*s*
Ha det bra mimmi önskar /rolf
Tack för dom förföriska orden, det är ljuvligt med saltsill.
Bra knep du har, jag får tillämpa dessa när jag dyker ner i bakbunken nästa gång.
Har precis plockat fram boken ”Bröd från hela världen” av Tom Jaine. Där finns många traditionella sorter som är spännande att prova på. Nåt får det bli snart igen.
Det finns mycket vättar och troll här runt i kring. De hjälpte till en hel del när vi byggde huset här, för 15 år sedan. Vi gav honom bla snaps.
Nu skall jag alltid grovsalta hädanefter.
Måsågött rolf
Mimmi:)
Råkade hitta till dig genom aronia. Jag plockade de frostnypna bären igår här i Täby och gjorde både saft och sylt av dem. I sylten mixade jag både äppelmos, blåbärssylt och iranskt granatjuicekoncentrat – en välsmakande och nyttig blandning. En liten lingvistisk kommentar: Din ugn heter nog inte Tullikivi (=tollsten), inte heller som Rolf föreslår Tillikivi (Dillsten) utan Tulikivi (Eldsten). Finskan i Värmland har långa rötter men borde ha vattnats och gödslats lite mer 😉
Ha det så härligt där uppe på berget
önskar Ari
Ari, det låter härligt med ditt syltkok. I år blev det inte mycket bär för oss av vår enda buske. Vill gärna utöka av denna allsidiga växt.
Kul med stavningen 🙂 Du har så rätt! Vi bor dessutom i södra finnskogen så visst borde jag bevara språkarvet bättre.
Ha det så gott där öst,
Mimmi
Åh, pitepalt och mjukkakor som är så himmelskt gott!! Pappan min var norrbottning, så jag har ätit det många, många gånger. Jag kan inte minnas att pappa använde paltspadet i bröddeg dock, men det är så klart smart. 🙂
Pye, det går inte att få för mycket av varken palt eller mjukkaka. Det är grejer från Lakaträsk, som uttrycker heter. 🙂
[…] hem på våra breddgrader. Här är min eldstad https://mimmismat.wordpress.com… eller här https://mimmismat.wordpress.com… Har man ingen fast eldstad så bör man skaffa en kamin av något slag. Gasol, fotogen eller […]