Dagens efterrätt bestod av en ljuvligt god marängkrans tillsammans med vårens rabarber i gräddigt sällskap med jordgubbar. Ja egentligen tycker jag att det är att tjuvstarta med de röda gubbarna. Men så fick det bli dagen till ära när vi nu lagade upp den sista av vårens menyer. Vi bakade tre härliga kransar och varenda smula gick åt. Den blev verkligen uppskattad av våra gäster.
Baka gärna marängkransen flera dagar i förväg och förvara den torrt därefter. Om man vill kan man tillsätta nötter i marängsmeten, jag har tidigare provat med pistage och valnöt vilket har gett lite textur och smak. Koka en kompott på de rara och rangliga rabarbern som sedan varsamt vänds ner i vispad grädde. Några jordebär, som de säger i Norge, smakar inte alls dumt till den söta marängen och syrliga rabarbern. Ytterligare en lyckad smaktrio på desserttallriken som ni måste smaka av.
Rabarbergrädde i Marängkrans
10-12 bitar
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättiksprit
Kompott:
300 g ranglig rabarber eller späd med andra ord.
1/2 dl honung
1 kanelstång
1 tsk potatismjöl
5 dl vispgrädde
lite vaniljsocker
1. Börja med att rita ut en cirkel på ett bakplåtspapper, tallriksstort blir bra. Smöra och mjöla cirkeln.
2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör ner sockret lite eftersom under vispning. Vänd varsamt i av ättiksprit.
3. Bred ut marängen på cirkeln och gör kanten runtom lite högre och toppigare. Fyllningen ska ligga i marängkratern. Grädda mitt i ugnen i 150°C värme ca 1, 5 timme. Stäng av värmen och låt eftertorka i några timmar om du vill ha en helt torr maräng.
4. Skär rabarbern i små bitar. Koka ihop den med honung och kanel i en kastrull till den blir mjuk och mosig. Red av med potatismjölet och låt kompotten få ett uppkok. Kyl sedan ner kompotten.
5. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker efter smak. Ta rabarberkompott och lite grädde först. Vänd sedan ner i resterande grädde.
6. Bred ut rabarbergrädde över marängkransen och toppa med jordgubbar. Servera genast om du inte vill ha en mjukare maräng.
Det låter ljuvligt.
Vi tipsar om receptet idag
Bloggtipsarna – Desserten blev förföriskt god så det gör ni rätt i som tipsar om den här, tack snälla!
Åh det här ser jättegott ut!!
Åh vad gott det låter! Påminner nästan lite om marängbakelserna som jag gjorde för ett tag sen, men det låter faktiskt mycket godare med rabarbergrädde.. Och ”riktig” maräng är svårslaget gott. Fina foton! 🙂
Kalsgott, visst är det gott med rabararbergodis nu!
Jasmine, maräng kan vara hur gott som helst tillsammans med rätt tillbehör. Tack snälla för komplimang om foton. 🙂
Må så gott med er i sommarvärmen/ Mimmi
det ser supergott ut! kul att marängen fått ett uppsving- det är ju så gott!
Rabarber och jordgubbar! Det här lät såå gott! Jag håller tummarna att det är något jag kan göra till midsommar 😉
Emma
bakmammorna, kan bara hålla med!
newbie, hoppas att dina rabarber nu hinner i tid. Supersmarrigt blev det iaf.
Det låter ju hur gott sm helst!
[…] det är långväga gäster som väntas och då passar det bäst så. I kväll har jag nu bakat tre marängkransar. De ska sedan fyllas med rabarbergrädde och toppas med jordgubbar på själva dagen. Praktisk att […]
[…] Marängkrans med rabarbergrädde och jordgubbar – serverade jag på dotterns studentfest, den blir så smarrig och god. Den funkar förstås fint till midsommaren också. […]
[…] häromdan. Sedan funderar jag på en maräng, rabarber och jordgubbs skapelse som jag såg hos Mimmi häromdan. Men vi får se, det var så många andra som skulle göra efterrätt. Här kommer i alla […]
Det låter jättegott!
Tack Emelie, den har verkligen gått hem hos folk.
I found your blog using google and I must say, this is among the best well prepared articles I have viewed in a long time. I have bookmarked your site for added posts.
[…] Rabarbergrädde i marängkrans […]
[…] Marängkrans med rabarbergrädde och jordgubbar […]
[…] Rabarbergrädde i marängkrans […]