Sista rätten ut på den här Ayurvediska veckan, men vi lär återkomma på temat vid fler tillfällen. Idag får ni chansen att prova på en gratäng med potatis och panir som huvudingredienser, smaksättningen består av citron, oliver, kapris och rosmarin. Grädde som får puttra med inne i ugnen, ja låter det inte frestande att göra ett försök. Gratängen sköter sig själv medan du kan dona på med annat under tiden.
Som avslutning vill jag säga att Ayurvedisk mat inte är liktydigt med Indisk mat eller mat från andra länder. Det fungerar i alla länder oavsett land och kultur. Det viktiga är att maten ska vara välsmakande och tillagad på ett medvetet sätt om dess balanserande förmåga på den som intar den.
Är du minsta lilla intresserad av vegetarisk matlagning så kan jag varmt rekommendera att testa recepten jag lagt ut under veckan. Hoppas att din nyfikenhet är väckt och att du får många goda och sattviska stunder kring matbordet.
Potatisgratäng med panir
2 pers
400 g potatis
1 dl oliver
1 tsk citronskal
1 tsk kapris
1 tsk rosmarin, färsk
150 g panir
2 dl grädde
salt
1. Smörj formen med ghi.
2. Hacka citronskal, oliver, kapris och rosmarin.
3. Skär paniren i bitar.
4. Skala och skär potatisen i tunna skivor.
5. Varva potatis med de övriga ingredienserna. Potatis högst upp, salta och avsluta med grädden.
6. Grädda övertäckt i 200° i ca 45 min.
7. Hacka lite rosmarin och citronskal att strö över med.
Lämna en kommentar