Panir är en färskost som är en bra protein källa när man äter Ayurvedisk mat. Man behöver inte komplettera med andra livsmedel för att tillgodogöra sig dess proteiner. Dall är lättare mat att äta, men det behövs inte så stora mängder av Panir för att få sitt proteinbehov tillgodosett. Att tillaga sin egen färskost ger lite variation i mathållningen. Det är inte alla dagar man vill äta linser och bönor eller om man inte sätter baljväxterna högst på sin smaklista.
Det är inte svårt att göra sin egen Panir. Man behöver endast ett fåtal ingredienser för att börja sin tillverkning där hemma mjölk, fil och lite citronsaft. Gott och användbart till många olika rätter är det så gör ett försök.
1) Så här ska osten se ut när den är klar. 2) Paniren på avrinning.
Panir – grundrecept
1 l ekologisk standard mjölk
1-2 dl ekologisk filmjölk
1 msk citronsaft
1. Koka upp mjölken och rör om i botten så det inte bränns vid.
2. Ta av från värmen och häll i fil och citron under omrörning, lite åt gången, tills dess att mjölken skär sig och det blir ost och en klar vassla.
3. Häll av vasslan. Lägg paniren i ett kaffefilter och låt rinna av 5- 30 minuter beroende på hur fast du önskar den.
4. Vill du ha osten fast häll genom en silduk och vira in. Lägg i press om du vill ha extra fast.
5. Om du vill ha smulig panir tillsätt mer av citronsaften. Passar att smula över diverse anrättningar.
kul med aiurvedisk bla.bla, ja du vet vecka! 😀
Det är verkligen kul och gott. Nästa recept blir på Dall som du gillar så mycket…du får se om det här också faller i smaken. 🙂
[…] på temat vid fler tillfällen. Idag får ni chansen att prova på en gratäng med potatis och panir som huvudingredienser, smaksättningen består av citron, oliver, kapris och rosmarin. Grädde som […]
[…] torra riset. De blir ett grymt gott grönsaksris, prova på vet jag. Det hade passat bra med lite panir till, nu hade vi ingen hemma men vill man kan man göra sin […]
[…] ska ske därpå. Vi har redan tidigare lagat och tagit bilder på hur tillverkningen av Ghi och Panir går till som är grundläggande livsmedel inom den här typen av matlagning. Nu vill vi också […]
[…] 8, 2009 av mimmismat I skafferiet står nu en omgång av Panir på avrinning. Bra mise an place av mannen som gör sin sista dag i köket, för den här veckan […]
[…] Panir när den är färdigrunnen och klar för köket. […]
Paneer. Uttalet blir FEL när det skrivs panir!
Supertrevlig blogg – har precis hittat hit!!
Har en fråga om Panir – gör det någon skillnad om man tar laktosfri mjölk?
Tror du att det går att göra på sojaprodukter?
/aiku
Hej aiku och välkommen hit! Vad kul att du gillar bloggen hoppas du kommer att trivas här fortsättningsvis också.
Har inte provat med laktosfri mjölk själv någon gång. Om du provar så berätta hur det går.
Om du använder sojaprodukter så blir det en Tofu istället. Det är användbart det med!
Må så gott/ Mimmi
[…] är jätteenkelt och kommer från början från Mimmis Mat. Det räcker till ungefär tre-fyra portioner gryta (=mig, min sambo och en […]
Tack Mimmi för det här receptet!
Lycka är när man skapa sina favoriter i det egna köket.
varma hälsningar
Mikko
Kul Mikko! Vi har grejat på en hel del i köksvrån.
Mathälsning Mimmi
[…] skam den som ger sig – letade fram ett nytt recept, inhandlade mer mjölk och skred till verket på nytt. Betydligt bättre utfällning av ostmassa […]