När jag nu var upp till min mamma och hälsade på lagade vi mat av den medhavda vintersquashen. Vi gjorde bla en Amerikansk pumpapaj som vi åt med lite lättvispad grädde till. Den blev faktiskt mycket godare än jag hade kunnat tro. Har provat några varianter tidigare men den här blev verkligen lyckad. Det kanske berodde på Konjaken som jag smaksatten fyllningen med. Blue Hubbard ska visst vara den bästa pumpan till en äkta amerikansk pumpapaj. Nu hade vi inte med av den så det får vi väl undersöka närmare här hemma om det kan stämma. Smakkombinationen av den söta pumpafyllningen och äggstanningen påminde om en Creme Caramel vilket vi runt bordet verkligen uppskattade.
Amerikansk pumpapaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
Fyllningen:
4 dl ugnsbakad vintersquash
2 dl farinsocker
1 tsk malen kanel
en nypa salt
två nypor malen ingefära
två kapsyler med konjak
Äggstanning:
3 ägg
2 dl gräddmjölk (lika delar mjölk & grädde)
1. Sätt ugnen på 175 ° och kör pumpan i grova bitar på en ugnsform. Lite vatten i botten gör att den inte fastnar. Baka i ca 30 minuter till den känns mjuk.
2. Låt pumpan svalna något och mosa den med hjälp av en potatisstamp eller gaffel.
3. Gör pajdegen medan pumpan ugnsbakas. Tryck ut pajdegen i formen och ställ den kallt.
4. Blanda pumpaköttet med farinsockret, kryddorna och konjaken. Häll fyllningen över det kylda pajskalet och avluta med äggstanningen överst.
5. Grädda i ca 60 minuter tills pajen fått en vacker gyllenbrun färg. Servera pajen ljummen med lättvispad grädde eller lite vaniljglass.
Prydnadschilin kommer från Blomgården i Svartlå
Den goda söta pumpafyllningen med lite konjak i
Jag tror att jag inte gillar pumpapaj men måste erkänna att jag aldrig smakat och att det där ser väldigt gott ut!
KarinW, de pajer som man mixar sönder fyllningen totalt i är jag inte lika förtjust i som den här. Lite mer att bita i.
Nästa gång provar jag med den silverblå Blue Hubbard, det ska vara ännu godare.
Hejsan!
Ville bara tacka för receptet 🙂 Bakade denhär pajen igår och den blev riktigt bra!
Har bara ätit pumpapaj en gång tidigare och den var snudd på äcklig då den var nästintill smaklös + att konsistensen inte var så trevlig. Så jag var lite skeptiskt till dethär med pumpapaj. Men efter att ha gjort tre pumpalyktor så hade jag ju rätt så mycket pumpa som jag borde göra nåt med, så då blev det pumpapaj.
Ärligt talat vet jag inte om jag kan säga att pajen var god, men den var ju inte äcklig heller 🙂 Men det var nog inte receptet det var nåt fel på, utan mina smaklökar som inte riktigt är van med smaken av pumpa 🙂
Men jag gillade verkligen den kryddiga smaken och doften från farinsockret och konjaken!
Häls. F
Hej Fröken Eko!
Modigt att prova receptet trots att du inte är så förtjust i pumpa. Där ser man vad lite konjak och kryddor kan göra. 🙂