Så fort den första rabarbern stack upp huvudet ur jorden så satte vi en lerkruka över den. Det här är för att få en extra krispig och mjäll rabarber. Den är inte så intensiv i sina färger, lite rosa och ljusgrön, blir den i avsaknad av ljus. När man har pysslat om sin favoritrabarber så här, vill jag göra något riktigt gott av den. I kväll har jag lagat upp en enkel rabarberkompott med smak av lite honung, lättvispad grädde smaksatt med stevia och härliga italienska små skorpor. Inte alls svårt, enklast tänkbara men ljuvligt gott.
Rabarberkompott med honungssmak
2 port
150 g glasrabarber
1 msk honung
1 msk vatten
1 dl grädde
1krm färsk stevia
6 st italienska små skorpor.
1. Skär rabarbern i bitar. Sjud med honung och vatten så de blir mjuka.
2. Vispa grädden lätt och smaksätt med stevia.
3. Dela skorporna i mindre bitar.
4. Varva rabarberkompott, grädde, och skorpor i flera varv i snygga glas.
5. Avnjutes på trappen i kvällsolen.
Glasrabarber, vilket härligt namn! ja visst är de de där allra första de godaste! Som när man var barn och åt dom som dom var bara doppade i lite strösocker! Gott!!
Har inte gjort något av rabarber ännu…min maniskt marmelad/sylt -kokande mor,har lagt beslag på mina samt hela grannskapets på kolloniområdet inför en marknad.
Hon gör en oootroligt god marmelad med syltad ingefära & stjärnanis bl.a samt andra coola smak kobinationer.(hon säger att syltkokandet är istället för psykoterapi ha ha…) får se om det blir någon rabarber dessert i helgen kanske!?//Monac
kryddburken:Jag vill äta rabarber varje dag nu. Har du några i din trädgård?
monac: låter som härliga marmelader, din mor gör. Hoppas du får några över till din dessert.
Trevlig helg på er, hoppas ni får det lika soligt och fint som vi har. 🙂
HADE!
De var uråldriga vildvuxna, sura och inte alls goda så det är borta! Men i kruka har jag på gång som ska sättas ut vad det lider! Håller med om att det är gott, men de får lov att smaka rabarber och helst vara lite söta också! 🙂 trevlig helg på er!
Stevia har jag aldrig hört talas om,vad är det? Förresten jag är så nyfiken så jag googlar….gott ser det ut
Kryddburken: Lycka till med dina nya rabarber, vilken sort har du valt? De gamla sorterna har mycket oxalsyra i sig, inte det bästa till de små.
Karin W: Jag har en planta av stevia som jag använder som ersättare för socker. Den är otroligt söt i sina blad så man får ta det försiktigt, annars kan det bli beskt. De bladen som jag garnerar med på bilden är bara för ögat.
[…] Vill man skynda på de första knoppar kan man ställa en hink eller en kruka över så driver man på stjälkarna och kan sedan tidigare än vanligt skörda sina glasrabarber. […]