Här sitter jag nu i mitt kök smuttandes på en kopp gott te. Lyssnar på vinden som viner där ute och är väldigt glad att jag får sitta här inne i värmen. Brasan håller på att brinna ut och lämnar snart efter sig den perfekta glödbädden. Det har jag den rustika och ståtliga tullikiviugnen att tacka för. Den värmer vårat hus under den kalla delen av året men den går även bra att både baka och laga mat i. Glödbädden får mig osökt att tänka på diverse anrättningar som med fördel kan tillagas på den glödande kolen. Att få halstra saltsill, som man lägger på ett smörat mjuktunnbröd med kokt mandelpotatis är en av dessa njutningar som inte går av för hackor.
Mitt senaste bakevenemang här hemma bestod av en laddning knäckebröd som efter mycket kavlande med kruskaveln till slut kunde gräddas i bakugnen. Det är inte alls som när man bakar av bröd i sin elugn. Här får man vara betydligt mer aktiv under själva avbakningen passa, vrida, verkligen inte glömma sig i något annat. Sen blir man härligt blossande röd om kinderna av den fantastiska värmen som ugnen utstrålar. Jag lägger in receptet på knäckebrödet om ni vill testa.
Hej på dej Mimmi.
Jag gled in på din blogg tackvare att jag är med. i Matforum var då tvungen att kolla lite på vad du sysslade med. Jag läser att du är ägare till en Tullikivi,jag skulle gärna vilja att du satte in en bild på den så att alla som är intresserade av en riktig värmekälla får se hur en sådan ska se ut.
Jag har kommit i kontakt med en sådan för många år sedan och har aldrig kommit på att det finns bättre värmekälla. Vissa av dessa är spis,bakugn och strålningsvärmare,vilken av detta har du?
Jag har varit intresserad av att skaffa en bakung men tyvärr så tycker jag att dom är för små,men som bakugn betraktat finns inte bättre,vilken verkningsgrad,bara att jubla.
Din mormors kakburk är trevligt upplägg. Kommer det att läggas ut recepturer på dessa kakor?
/roffekock
Hej roffekock!
Jag är glad att du hittade hit, hoppas du trivs.
På din begäran har jag nu lagt in några bilder som visar på våran ugn och spis. Vi värmer huset med den och gjort det i 15 år till belåtenhet. Det är ett extra varv med sten så att vi kan värma vatten också. Spisen kan man myselda i, men även laga mat på i går blev det både tomtegröt och ärtsoppa. Lååångkok.
Angående mormors kakburk har jag börjat med rimbobullarna och de resterande sorterna på fatet kommer allteftersom.
Ha det så gott och tack för dina kommentarer.
Mimmi 🙂
Tack för din service med bilderna man tror knappt det är sant det tränger rakt ut ur skärmen ,värmen känns ända hit från din underbara Tullikivi. Det här med att den är utrustad med ytterligare ett varv täljsten el eldsten vilket är det rätta begreppet? Innebär det att det sitter en tank inmurad i spisen strålande. Jag Jag blir aldeles varm när jag tänker på hur mycket man kan göra med en sån spis och inte minst bakugnen. Jag minns är jag var ung så hade vi ved spis hemma och min Pappa gjorde en rätt på salt sill som hette Kapprockasill det är ett skånskt yttryck tror jag.
Han tog en blöt dagstidning och virade tätt omkring en hel vattendragen sill med ben i och så ytterliggare en tidning in med den på glöden nu minns jag inte hur länge den var där men jag tror att den var kvar tills pappret hade börjat glöda.Till detta serverades en glödstekt pot. en kokt pära som värmdes direkt på spishällen,den fick en lite bränd men pikant smak och så brynt lök suveränt. Som du kanske sett så bor jag i en liten by i småland och håller som bäst på med en kursverksamhet i stenugnsbakat rågbröd på surdeg vi är 15 st i kursen och alla är otroligt intresserade vi åker hem till olika kursdelt. med stenugn och startar upp den många gånger efter 15-30 års tysnad och tro mej eller ej intresset har nu blivit så stort så nu funderar vi på att renovera gammla hembyggdsgårdens stenugn och börja baka till turismen som vi har en del av här. Skoj va.!!!!!!
du får ha de gott med dim familj och dina katter tills vi hörs nästa gång.
/rolf
Hej Rolf!
Visst är det fantastiskt vad härliga minnen som kommer upp av att man pratar mat med varandra. Det låter fint med Kapprockasill det vill jag väldigt gärna prova någon gång. Det är mycket spännande med gamla matlagningmetoder. Kommer att tänka på när jag grävde upp halva gräsmattan härute för att en skolklass skulle komma hit och laga mat i kokgropar.
Verkligen roligt för dig och dina bakarvänner att ni fått sån fart på intresset kring surdegsbakning, fniss, det måste vara den fina jästkulturen som sätter fart på både degar och intresset. Ni får lycka till med renoveringen av ugnen. Jag får väl komma på besök då som turist.
Ha re gott me de dina – vi hörs
Mimmi
[…] ifrån eldandet ett tag, men nu var det så mysigt att höra vedträna knastra och knäppa i Tulikivin. En go värme sprider sig i köket och man får lust att ta tag i sysslorna. Några Isterband fick […]
[…] hemma i våra granbackar. Trattkantarellerna har fått torka med hjälp av strålningsvärmen från Tulikivin innan de gått i glasburk och därefter har skafferiet fått bereda plats på hyllan. Renskaven i […]
[…] morgonmyselda i vedspisen också då blir det även värme för matlagning därpå. Så här ser Tulikivin ut i sin helhet där den står i storstugan. Vi har några goda förslag på pizzor som kanske kan […]
[…] skall ingå i något som skall kallas ett tryggt hem på våra breddgrader. Här är min eldstad https://mimmismat.wordpress.com… eller här https://mimmismat.wordpress.com… Har man ingen fast eldstad så bör man skaffa en […]