Nu kommer vi här hemma att enbart laga Ayurvedisk mat under två veckor. Den här gången blir det fullt ut med frukost, lunch, middag och teer.
Det kommer att dofta och smaka gott av alla kryddorna i efterätter, olika risrätter, dall på mungbönor och linser för att inte tala om de små grönsaksrätterna som sätter fin färg.
De bröd som vi ska baka ska först långtidsjäsa och sedan gräddas i täljstensugnen. Teerna kokar vi av kryddor på vedspisen, ja all matlagning ska ske därpå.
Vi har redan tidigare lagat och tagit bilder på hur tillverkningen av Ghi och Panir går till som är grundläggande livsmedel inom den här typen av matlagning.
Nu vill vi också försöka oss på att göra det mer anpassat till de nordiska förhållandena. Vi tar och baserar matlagningen på rotfrukterna som växt i vår köksträdgård och i annat fall är det ekologiska varor från de stora skafferiet.
Det finns tre olika doshor – Vata, Pitta och Kapha. Vår matlagning kommer under de här veckorna att vara Vatabalanserande, mycket beroende på att det är vinter och kallt ute.
Recepten som läggs ut är med inspiration från ett häfte som mannen fick vid sin kurs i Ayurvedisk matlagning och Ayurvedisk Vegetarisk Kokbok av Cecilia Kjerrulf. Det blir stora mängder mat eftersom det förutom middag också skall räcka till matlåda för två vuxna under veckodagarna.
Kom nu gärna med kommentaren under resans gång. Det vore trevligt med lite respons från er läsare. Både ni som provat på Ayurvedisik matlagning men även noviser vid spisen och allt där i mellan.
Mannen har nu börjat fräsa kryddorna i Ghi till kvällens middag och det börjar redan att dofta fantastiskt i hela köket. Recept och bilder läggs ut i kväll, håll utkik.
Skall bli intressant att läsa om era recept! Just indisk matlagning är nog ett av de områdensom jag känner att jag verkligen inte bemästrar.
Åh jättespännande! Det måste jag också testa sen när jag får ett kök igen. Panir som är så gott också. 🙂 Gott nytt dessutom!
Annika, välkommen med på vår Indisk doftande resa.
Marina, visst är det. Utan kök hur gör du då?
Paniren är under tillverkning, just i denna stund. Vi funderar på att lägga en bit i saltlake också. Vad tror du om det?
Vad spännande! Vet inget om ayrvedamat så det här blir spännande, kollade en gång vilken typ jag var men det har jag glömt, ha ha!
Det måste vara så himla kul att ni är så intresserade båda två. Älskar indiskt så det här blir kul Mimmi!
KarinW, va bra att du gillar Indiskt. Det är mycket av den kryddningen och även andra livsmedel.
Det är väldigt kul när man har ett gemensamt intresse. Att samlas runt spisen och ugnen är inte det sämsta sättet att umgås på.
Mannen är mest intresserad av odling och självhushållning, men det är ju kopplat till matlagningen och sysslor där i kring.