Bor på ett berg i Värmlandsskogarna med man, två utflugna ungdomar, en finsk spets och tre kattgubbar. Är mitt i livet. Gillar att vara ute i skog och mark, greja i trädgården och maten så klart. Har arbetat med mat på olika sätt och vis i 30 år. Vill dela med mig av egna recept från Mimmi, mamma och mormor Ida. När min köksträdgård är vaken så lagar jag färsk säsongsmat. Under mörka vinterhalvåret tillagar jag mycket mat utifrån vad som finns i skafferiet. Tycker det är kul och en utmaning att laga mat på vedspisen och baka i husets bakugn. Jag kommer också att bjuda på godbitar från lokala producenter, cafeér, restauranger och mattips från människor som inspirerar mig.
Arkiv
Mest lästa inlägg
- Mormor Idas rimbobullar
- Rallarros en vårprimör från naturens skafferi
- Björksav blir Björksirap
- Hackkorv - Värmländsk specialitet
- Kålsoppa och Mârten i Sunne
- Toppmurklor - svårt att toppa!
- Besök på Bjälveruds Basturökeri
- Hjortentrecote med trattkantarellsås & potatis och jordärtskockspuré
- Haverrot en risig rotsak
- Egen Färskost på Enkelt sätt
Kategorier
- Djurliv (6)
- Kallkällan (18)
- Varma drycker (10)
- Köksträdgården (104)
- Örtagården (6)
- Frukt och bär trädgården (28)
- Mammas pytt i panna (10)
- Mimmis skafferi (392)
- Efterrätter (58)
- Förrätter (23)
- Fikabröd (41)
- Matbröd (32)
- Sås och fonder (19)
- Smårätter (56)
- Tillbehör (23)
- Varmrätter (155)
- Mormors kakburk (6)
- Naturens skafferi (9)
- Okategoriserade (39)
- Produkt test (2)
- Reportage från bygda (42)
- Reportage utanför bygda (20)
- Skogens skafferi (16)
- Trädgårds-Tävling (2)
- Värmlandsmat (7)
Bloggportaler
Småskaliga mathantverkare
Värmlandsmat
-
Gör som 57 andra, prenumerera du med.
Grattis till en härlig sida.
Härlig sida som andas kärlek till den Hemlagade Maten. Alla mina recept, spec. de om Fisk är gamla beprövade rätter. Oftast komponerade under fattigtiden i Sverige. Har inte lagt ut de allra mest udda, som tex. Fläskgröt. Potatissoppa. Kul, vi har ett gemensamt intresse.
Hej Stig
Hoppas vi kan ha ett fortsatt utbyte av allehanda matbryderier, det är så intressant och lärorikt.
Mimmi 🙂
Hei !
Just nu har jeg en svensk kille från Sunne, som reparer min pc. Han fortalte om nävgrøt, men vi var usikre på hva ”skrädmjøl” heter på norsk. Hardu noe forslag til hva det kan hete, på nørsk.
H
Morten
Hej Morten! Fråga i butiken efter rostad havre som malts till finaste mjöl. Du kan ju alltid ringa till Stöpafors Kvarn här i Sunne och höra om de vill skicka. Har du en ICA butik i närheten så kan de ta hem till dig. Ange artikelnummer 15073 så går det lättare.
http://www.stopafors.se/
Hoppas du får tag på skrädmjöl nu så ni får äta er nävgröt./ Mimmi
Hej !
När jag var till Agnes och Ann-Christine beättade om den här sidan så blev jag väldigt intresserad att söka reda på den. Jag tycker att det ser väldigt intressant och jag hör gärna av mig senare med kommentarer om olika saker som jag har provat på.
Soliga hälsningar från
Boden
Mary, välkommen hit!
Hoppas du kommer att trivas och jag ser fram emot dina kommentarer.
Mimmi 🙂
Hej ingmarie!!
Jag hittade din sida av en slump,det tog en stund innan jag förstod vem det var jag hittat!!
Vi lekte nog en del där i Björnträsk hos Leander och Ida när vi var små.Kanske kommer du ihåg mig,kanske med fasa:)
kika in på mitt spaces om du har lust.
Mvh/Håkan Andersson
Håkan! Det var kul att du hittade hit. Jag minns allt när vi busade i Björnträsk, sådär för en 35 år sen. Men det jag minns bäst var att du var ortoligt förtjust i mormor Idas kakfat. Har du sett att jag har bakat av hennes recept på sidan.
Jag ska kolla in ditt space så jag vet var du håller hus nuförtiden 😉
Värmlandshälsningar från Ingmarie.
OJ såå glad jag blev bnär jag hittade hit
vi har samma intresse för RIKTIG mat
På alternativ heter jag rubinen
Bloggar också på Att ha det gott
Att ha det gott: Välkommen hit, roligt att du gillar maten. Jag tittar in till dig, genast.:)
Hej! Får du lust att laga lite mer sydländsk mat har jag lagt på lite recept på alfio.nu!
Där finns romerska läckerheter att överraska familjen med!
Jättefin sida!
alfio: Det blir bra med lite medelhavsinspiration, dina squashblommor såg fina ut. Snart kan jag skörda egna från landet där ute. 🙂
Fin sida med många roliga recept. Blev sugen på räkmoussetårtan. En kär klassiker!
Lisa: Kul att du tittar in. Räkmoussetårtan körde vi ut i mängder av på SPA i början av nittiotalet, festligt va´.
Nu har jag fått se Din sida. Hade inte jag copyright på ” Kok ihop ” ?
För övrigt fin sida men dåliga förbindelser med Björnträsk gör att jag inte är inne så ofta.
Gullan
Gullan, äntligen har du hittat hit. Du borde göra något åt dina ledningar till Björnträsk så du kan vara med lite oftare.
Här blev jag jätteinspirerad, vad kul att läsa om vad du odlar och vad du lagar av det! Jag har försökt mig på något liknande, men på senaste tiden har det blivit mest sälja-hus-snack på bloggen eftersom vi håller på att flytta. Men hit kommer jag tillbaka!
Annica, tack det var roligt att höra. Hoppas vi hörs snart över matprat kring odlingarna.
Hej, trevlig blogg och fina bilder! Du kanske kan ta och öppna en webbshop och sälja några av dina egenodlade grönsaker 🙂 Jag köper gärna lite rotselleri 😉 Keep it up!
Fredrik, hej och välkommen. Tack för de uppmuntrande orden. Ingen dum idé, vore kul att prova på. Rotsellerin har gått fint så den har vi en del av nu i hösttider.
Cheeze 😀
Hej mimmi
tack för alla kommentarer du skickar mig, blir så glad när jag läser dem, har nyss ätit middag men blir ändå hungrig när jag ser dina bilder och läser dina recept
hälsningar Vivianné
vivianné, det alltid kul med lite uppmuntran. Spännande att läsa om dina framsteg. Hoppas du kommer att trivas här på sidan fortsättningsvis.
Oj…
Hög mysfaktor på den här sidan…
Ulf, väkommen hit hoppas du trivs fortsättningsvis också!
Hälsningar från Björnträsk-hertiginnan 22/1 -09 kl 17.55
Gullan, tack för hälsningarna från hertiginnan. 🙂
Hejsan!
Oj vilken trevlig sida! Har precis tagit mina första staplande steg i matbloggandet. Din blog är inspirerande i flera avseenden!
Mvh// Janne
http://jannesfoodlounge.blogspot.com
Hej Janne!
Vad kul att du gillar sidan. Hoppas du kommer att trivas fortsättningsvis också.
Vad spännande för dig att starta med bloggandet. Tittar förstås in till dig.
Må så gott/ Mimmi
Hej mimmi.
Jag håller med ULF att det finns en mysfaktor här en sån här ödmjukmystänkapåandrasfördel som det inte är så lätt att finna.
Och mitt i centum av den så står mimmi som en trygg värmländskafigur med sina spisrosor på kinderna och sprider all denna värme ock goda karma.
Tänk vilken fördel det finns att kommma hit och softa och allt detta utan att behövar vara annat än vad man egentligen är en vanlig människa.
Jag hoppa att fler ska upptäcka detta vattenhål.
/roffekock
Hej roffekock!
Tack för dina vänliga ord, det värmer mig att höra.
Hoppas du vill fortsätta att besöka sidan med utgångspunkt från mitt berg i Värmlandsskogarna.
Nu när vintern vilar runt huset blir allt så stilla och lugnt men snart kommer våren. Då blir det mer fart med odling och matlagning därav.
Må så gott/ Mimmi
Kul att ni har temaveckor. Även jag skulle vilja lära mig mer av den ayurivdediska kosten.
Du verkar ha mkt kul på din sida med både studiebesök och repotage. Jag har ett särskilt intresse i getter och gårdsmejerier så det repotaget ska jag studera extra. Tack för det
När vi bor i värmland bor vi i torsby kommun Dalby nära Branäs.
Mvh Emma
Hej Emma!
Hoppas du kan finna mer inspiration här på sidan kring Ayurvedisk matlagning.
Vad bra att du gillar reportaget kring gårdsmejeriet. Du kanske kan åka förbi nästa gång du kommer till Branäs. Åk bara ut på väg 45 och följ den ner mot Sunne. Strax innan har du Lillängen. Skyltar finns vid vägen.
Ha det gott/ Mimmi
Ja det måste jag ju jag vill gärna få lite mer kött på benen om getter och mejerier. Kanske man har möjlighet att få praktisera vem vet.
Glömde fråga är du helt begetarisk?
Emma !
Praktik på en getfarm med tillhörande mejeri låter som ett spännade projekt.
Vi äter en hel del grönt från köksträdgård och inomhusodling. Gärna vegetariska rätter på sånt som finns i skafferiet. Men vällagad mat på fina råvaror är det viktigaste och då blir det lite av varje.
Bakar brödet i husets täljstensugn på nymalen säd, ja det är sånt vi pysslar med här hemma.
Vi är rätt matglada av oss 🙂
Mimmi
Jag är faktiskt också värmlänning men bor numera Södermanland.
Vivvi, känn dig välkommen till sidan och Värmland.
Vilken härlig sida att upptäcka!
Sitter en vecka på jobbet mitt i semestersäsongen och fördriver lite tid på nätet… Här ÄR faktiskt väldigt lite att göra just nu!
Och så hittar jag den här underbara sidan som innehåller mat och trädgård – mina största nöjen och i en så smakfull och härlig form! Här kommer jag att trivas 😉 Skön fortsättning på sommaren!
Hej Nic och känn dig välkommen hit till sidan. Roligt att du uppskattar sådant som ligger mig varmt om hjärtat.
Trädgården börjar komma i gång ordentligt, både bärbuskar och köksträdgården har att ge, så nu finns det mycket gott att skörda av till kökets sysslor.
Ha en härlig högsommar/ Mimmi
Hej Mimmi!
Vilken underbar blogg!
Du har ett pris att hämta från min blogg!
Kram,
Elena
Hej Elena!
Tack snälla det är alltid lika trevligt att få uppskattning för arbetet med bloggen. Pris och allt jo jag tackar.
Kram Mimmi
Hej!
Jag som bara blev nyfiken på hur blasten på rotsellerin ser ut, hamnade inne på din blogg. Härliga recept.
La din paltrenackssoppa på minnet och utökar min digra sopprecept samling.
Att blasten var stjälksellerin kunde jag ju egentligen ha listat ut ;o)
Fortsatt lycka till med bloggen.
Hej Lotta!
Välkommen hit till bloggen. Man kan aldrig få för många recept av soppor, världens bästa mat, ska precis ställa fram kvällens variant på morot och ingefära tillsammans med krutonger.
Matglada hälsningar Mimmi
Hej Mimmi,
jag är lite förvirrad, har du något slags restaurangverksamhet i liten skala eller lagar du bara mat med och för familjen? Det verkar lite olika i olika av dina, alltid lika trevliga, skriverier…? Glad vår, även om det är ganska kyligt åtminstone i södra Finland just nu…
Hej Nic, jag arbetar som restauranglärare också. Därav lite mer restauranglika inlägg emellanåt. Nu lär det bli mer skriverier om köksträdgården framöver. Vi sådde en hel del fröer i den tidiga odlingsbädden i söndags.
Tro det eller ej, men här snöade det igår. Inte bra att vara för snabb med sommardäcken alla gånger.
Vårlika hälsningar från Värmland/ Mimmi
Hej!
Fin sida när började du?
Jag har också precis börjat:
http://www.ovanligtgott.se
Titta gärna in, och lycka till!
Hejsan kamila, vad kul att du gillar sidan. Jag började för ganska exakt tre år sedan, på årets första dag om jag inte missminner mig helt.
Jag tittar in till dig, för du bjuder väl bara på sånt som är ovanligt gott.
Vintervita hälsningar, från mitt berg i Värmlandsskogarna.
Den här sidan har tydligen dött. Jag hade tänkt, om jag någon gång skulle orka, att lägga ut morsans recept någonstans på nätet. Morsan, född 1932, växte upp på en bondgård på norra Öland i ren 1800-talsmiljö (varade in på 60-talet). I ungdomen gick hon en ubildning på hushållsskola och lärde sig allting. Alla recept finns nedskrivna i böcker med mycket vacker handstil. De borde bevaras någonstans på nätet, inskannade, tala om guldskatt. Det skall t o m finnas recept på ‘vita grisar’ från Närke, fantastiska kakor. Något jag INTE saknar från Närke är ‘tätte’. Också recept på riktiga, äkta kroppkakor. Grå och fula men mycket goda. Det skall vara c:a 85% rå potatis i kroppkakor och därmed jämnt. Några i Borgholm säljer vidriga ‘öländska kroppkakor’ med 50% rå potatis. Vidrigt. Vita, äckliga och små.