Egentligen kan man inte vara mer lyckligt lottad än vad vi är nu. Sommar och sol varvat med regnskurar som bara är gynnsamt för trädgårdens växtlighet. Vi kan skörda gudomliga grödor från köksträdgården varje dag och frossa i de fantastiska gröna rätterna.
Plocksallater har vi i drivbänken av flera slag, de har gett oss vår dagliga salladsblandning. En omsådd är redan gjord för att ge en andra angenäm omgång. Snart är det även dags för att avsluta med de asiatiska bladgrönsakerna som passar bäst att odla på sensommaren då det inte är lika varmt.
En ny grön favorit är Nya Zeeländsk spenat. Den är betydligt matigare och ger lite mer att bita i än det tunna bladen i den vanliga spenaten. Sautera den lätt i smör och krydda med lite koriander så har du ett enkelt men mycket gott tillbehör.
Sockerärtor som slingar sig upp längst sina stöttepelare äter vi färska, allt vad vi orkar. Dessa är då verkligen trädgårdens godaste godis. Men visst är de mjälla baljorna givetvis goda att äta lättförvällda och smörslungade i all hast.
Förvånas gör jag varje odlingssäsong över de första späda rödbetornas sötma och smak som gör en helt salig. Även våra unga vuxna sommarboende intar dessa under andaktsfull tystnad och nickar gillande vid serveringen.
Idag skördade jag en andra omgång av broccolin som spänner sig med sin växtkraft under den vita fiberduken. Det räckte både till en mättande lunch och blev en stor låda över till vintermat.
Små späda morötter smakar förstås otroligt gott direkt från landet, men blancherade några minuter i väl saltat vatten tillsammans med smält smör och rikligt med klippt körvel är nog min absoluta höjdare just nu när det gäller trädgårdsmums.
Jätte gott!
Hej min vän. Dina asiatiska grönsaker du skriver om, vilka är de? Har sökt ngt som heter phaksoy (stavning???) men inte hittat. Berätta gärna mer, vill lära mig. Kram från Björns
P.S Här växer det också bra i år.
Hej Stina!
Mizuna, pac choi, shunguki är några som vi odlat med gott resultat. Här har jag en länk där du kan läsa mer om våra erfarenheter. https://mimmismat.wordpress.com/2008/06/09/asiatiska-bladgronsaker/
Kram Mimmi
Härligt!
Även hos mig prunkar köksträdgården och jag ska skörda för att ge plats för sådd av asiater.
Sommarhälsningar från fröken Dill
Fröken Dill, lycklig sommarträdgård på dig.
Hei
Ina (fra http://www.kjoekkentjeneste.blogspot.com) og Ina (fra http://www.matpaabordet.com) har startet http://www.matbloggsentralen.blogspot.com.
Bloggen startet vi for noen uker siden og vi har hittil samlet over 100 norske bloggere som blogger om mat. Nå ønsker vi også å samle svenske og danske matbloggere.
Det hadde vært veldig hyggelig om du kunne tenke deg å være med. Send oss en mail eller legg igjen en kommentar på bloggen så legger vi til bloggen din!
Hilsen
2xIna
Hoppas ni hade det trevligt i norr och att resan hemåt gick fint! Här rullar det på som vanligt med jobb, familj och vänner. Jag hoppas ni tittar in nästa gång ni är ute och åker för det var så kul att träffa er båda!
Kram och hälsa mannen!
Tack Karin, vi fick fina dagar där uppe. Vi kommer gärna förbi någon mer gång, det var verkligen trevligt att ses. Hälsa hela familjen, du har ett helhärligt gäng. 🙂
Kram Mimmi
Vilken lyckans ost du är som kan skörda dina egna grönsaker. Det är en speciell känsla när man tuggar i sig något man sått från frö tycker jag