En riktigt kär klassiker som bara är så fantastisk och ljuvligt gott.
Den här gången var det grytbitar av ytterlåret, från det lamm som vi slaktade i höstas, som fick koka länge och väl. Minst en timme och kanske mer beroende på köttets kvalitet.
Något nytänk fick det bli när jag använde både blad av libbsticka och frön därav, i den goda buljongen som lammet puttrade på i.
En hel burk med sommarens dill lyxade jag till med, men är det dillsås som serveras så ska det baske mig vara rikligt med dill också. Även här fick frön följa med.
Rotsaker som morötter, palsternacka och rotselleri, från stora skafferiet som kokats bildade en bädd under.
Varför lagar jag inte det här oftare tänkte jag, när kastrullerna var tömda och barskrapade till sista smula.
Den enda som var missnöjd var hunden. Hon såg riktigt moloken ut när det inte blev en minsta lilla köttbit eller morotstärning kvar efter middagens måltid.
Ljuvligaste lamm i dillsås
500 g lammkött i bitar
ca 7 dl buljong av grönsak eller höns
1 gul lök i bitar
1 morot i bitar
1 dillknippe
1 tsk dillfrön
1 msk torkad libbsticka
1 tsk libbstickfrön
10 st vitpepparkorn
ev. salt
Dillsås:
5 dl buljong som kokats ihop
2 msk mjöl
2 msk smör
2 msk socker
2 msk ättikssprit (12%)
salt och vitpeppar från kvarn
dill som finhackats
Att äta till:
Kokt potatis, morötter, palsternacka och rotselleri.
Mmmm, så gott! En av mina absoluta favoriter.
Marie-Louise, ja denna rätt är till för sanna matglada.
Hallå där Mimmi!
Vad härligt med dillkött, det älskar jag också. Undra om jag har någon kokbit i frysen? Tror det är slut på allt kött med ben på, nej jag har ju rådjursbogar, det borde funka om jag tar fram sågen:)Den där kryddblandningen i grytan,Gormeh någonting har jag en stor påse av som jag aldrig använt men nu fick jag ju ett tips.
Hoppas allt är fint med dig, kram Karin
Hej du Karin, lika bra att slå till med ett storkok när man ändå är igång med sådan här lyxmat.
Älskar verkligen det persiska köket, hoppas du också får smak för deras kryddor.
Sportlovshälsningar/ Mimmi
Lamm i dillsås är ju så gott. Ser super ut!
Jenny, det här är mat som ska njutas.
Tack för att jag hittade till dig när jag letade recept på dillkött.