Vi har haft förmånen att låta ett lamm gå och äta upp sig över den gröna årstiden hos ett par goda vänner till oss. Nu är den lilla slaktad, detaljstyckad och ligger i vår frys. Ja, visst låter det grymt och kanske på gränsen till makabert. Men vi vet att den ulliga haft ett bra liv med sin mamma och resten av fåraskocken där hon gått i sitt hägn. Där har hon fått beta från florans smörgåsbord som också ger köttet den naturliga kryddningen som man förväntar sig från lamm.
Vad kan passa bättre till lamm än en massa smakrika örter. Den här gången fick färsk salvia, rosmarin och timjan gå i morteln med lite salt. Därefter klappade jag in filéerna med örtsaltet och det fick ligga till sig en stund. Husets vedugn var varm och erbjöd en glödande kolbädd. Kunde inte motstå frestelsen att med hjälp av halstret låta köttet få en yta och fin färg. Avslutningsvis fick de gå färdigt i ugnen till 58°C.
Tidigare på dagen hade jag lagat upp en rustik rödvinssås som bara var att värma på vid serveringstillfället. En massa rödvin gör såsen mustig och god men man kan faktiskt späda med lite vatten om man vill.
Rödvinssås till lamm
1 liten finhackad gul lök
1 msk smör
2 msk muscovadosocker
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
4 dl rött vin
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
salt och svartpeppar
maizena
smör
1. Fräs löken i smör utan att den får ta färg.
2. Tillsätt socker, vinäger, fond, kvistar med timjan och rosmarin, och det röda vinet.
3. Låt allt puttra på i minst 20 minuter.
4. Sila av såsen. Red med lite maizena och blanka upp såsen med en matsked smör.
5. Smaka av med salt och peppar.
Hej!
Vi har också lamm, som nu har blivit slaktade!
Visst kan många tycka att det är gräsligt men äter jag kött (vilket jag gärna gör) så är det ju jättebra att veta hur djuret haft det! Jag VET ju att våra lamm har haft det gudomligt i sitt leverne.
Försöker nu övertala sambon att vi ska börja hålla egen gris också så att vi får fint fläsk på höstarna, får se om jag lyckas!
Tack, för att jag får läsa din fina blogg!
/Märit
Märit, jag kan tänka mig att dina lamm har ett lyckosamt liv på din gård.
Hoppas att du får med din sambo och att ni utökar med gris. Vi har haft hushållsgrisar genom åren. Trevligare djur får man leta efter och det kött vi fick av dessa minns jag med ett leende på mina läppar.
Jag blir uppriktigt glad över att du vill läsa min blogg. Det är du som ska ha tack.
Varma Värmlandshälsningar/ Mimmi
[…] helgen som passerade här om sist, lagade jag lördagsmiddag på den finaste lammfilé. Förutom rödvinssåsen som puttrat på, bjöd jag på ett lättlagat men vansinnig gott […]
Kära vän jag kan inget annat säga att lamm är inte kött det är lamm. Det bästa vi har i detta land att lägga på grillen och i detta fall inte vilken grill som helst jag ser med ett vant öga var du har att elda i Mimmi.
HOPPAS ATT DU HAR DET BRA MIN VÄN.
//roffe
Bakugnen är bra att ha till många goda ting. Utan den vore det bra kallt i stugan nu. Inte att förglömma bröden, pizzorna och den halstrade fisken.
Allt gott till dig, Rolf.
[…] var det dags att plocka upp ett paket av lammfärs ur frysen. Just den här ulliga har gått sommaren lång och betat i fina Fryksdalen hos goda […]
[…] här gången var det grytbitar av ytterlåret, från det lamm som vi slaktade i höstas, som fick koka länge och väl. Minst en timme och kanske mer beroende […]