Jag har gått och slängt längtande blickar på den gröna och granna palmkålen. Ett par plantor står nära, i odlingslådan utanför trappan, så vägen är inte lång från bädd till bord.
En lång rad av svartkålen står majestätiskt i givakt, lite längre bort, i trädgårdslandet bland annat som snart ska skördas.
Ett perfekt och passande tillbehör, med kål samt kummin blev till när söndagens stek på benfri kotlettrad serverades.
Vad tycker du om att göra på denna gigant bland kålsorterna?
Palmkål med äpple, lök & rostad kummin
8 st blad av palmkål
1/2 dl god äppeljuice
1 st medelstor gul lök
1 stort äpple av fast och syrlig sort
smör
1/2 msk rostade kumminfrö
salt och peppar
1. Börja med att rosta kumminfrön i torr stekpanna.
2. Skölj palmkålen väl och skär bort den grova nervtråden i mitten. Strimla det gröna smått.
3. Finhacka äpple och lök. Svetta lök och äpple i smör ett par minuter.
4. Stek kålen för sig och tillsätt en skvätt äppeljuice och låt gå till kålen blir mjuk.
5. Blanda äpple, lök och kål tillsammans. Smaka av med lite salt och krydda med krispig kummin.
Håller med dig om att svartkålen är väldigt vacker. Jag gjorde en paj med mycket purjo, svartkål, valnötter, getost, grönmögelost och persilja. Blev väldigt gott.
Emma, den pryder verkligen i trädgårdslandet. Tack för tips! Blir sugen på en paj direkt.
Oj vad den var fin! Har inte hört talas om den kålen men nu jobbar mannen för fullt med mitt trädgårdsland så till våren vill jag också odla. Vad tror du om hästgödsel med matjorden? Grannen har ju hästar. Här blev det heller inget bullbak idag tråkigt nog men tiden bara rinner iväg.
Ha det fint Mimmi/Karin
Karin, du kommer att få ett fint land till våren. Det blir bra med hästgödsel, se till att den är väl brunnen bara.
Jag har några kålplantor kvar i landet. Bara inte rådjuren gör en nattattack ska jag snart njuta dem i fulla drag.