Våra plommon har mognat på trädet som bär den vanliga sorten allmänt gulplommon, eller äggplommon som det också kallas. Vi mumsar och äter dem som de är, direkt från gren till gom.
Däremot har det har inte blivit en enda stenfrukt på dess granne Reine Claude d Oulliens. Men det verkar vara i sin ordning, för de ger visst bara frukt vartannat år.
Som jag berättade tidigare här i våras, har mannen ympat in nya sorter på våra plommonträd. Vad sägs om persikoplommon? Bara namnet smakar gott i munnen, så förväntningarna på dess frukt är skyhöga.
Till middag idag lagade jag upp en sås på de gula, med lite sting av den röda och sötma från gårdens honung. Vi åt kryddiga kycklingklubbor till och klyftiga potatisar som gått i ugnen.
Plommonsås med sting
10 st gulplommon eller annan sort
1 liten skvätt vatten
2 msk honung
1 msk citronsaft
1/2 msk malen koriander
1 röd chili, t ex de cayenne
1. Börja med att kärna ur plommonen och skär dem smått. Småputtra plommon och en liten skvätt vatten i ett par minuter.
2. Blanda i av honung, citronsaft, koriander och finhackad chilifrukt. Småputtra i några minuter så plommonen blir mjuka.
3. Låt såsen kallna. Servera till fläskkött eller kyckling.
Plommonclafouti är väldigt gott, Kolla min sida om du vill ha recept! Plommonen ser väldigt goda ut och fin bild med ljuset som strilar in!
Emma, jag tittar in till dig och din clafouti.
Stunderna i köket blir särskilda med den låga höstsolen.
Prova mina plum fritters – det är oförskämt gott – http://matpolisen.wordpress.com/2010/08/29/tarte-tatin-av-lok-och-plum-fitters/
matpolisen, ja kanske det. Låter som ett gott höstpyssel i köket.