Den färska kardemumman som jag hade med mig från Zanzibar har nu fått göra sitt första framträdande i vårt kök. Det blev ingen dålig debut för denna krydda som så många förknippar med julens bak.
Efter att stått med näsan i burken, en lång stund kan jag lova, och dragit in av den fantastiska doften blev det en hel del pillande innan vi skalat alla de små och kärnorna befriats från sitt hölje. En ansenlig mängd på hela 60 g, men himmelska tider vilken arom alla dessa svarta gav till vår glass. Grundreceptet finns här sedan tidigare, byt bara ut vaniljstången mot kardemumma så kan du lägga ytterligare ett till din glassamling.
Har ni inte testat att använda er av hel kardemumma, och dessutom färsk som denna, tycker jag att ni absolut ska göra slag i saken. Alla har säkert smakat denna krydda men då i andra sammanhang som pepparkakor, bullbaket eller till höstens äppelkaka. Nu kanske det är dags för glassen.
Apropå äppelkaka, så får ni här möjlighet att ta en titt på Morgonradion Värmland och deras hemsida där jag medverkar med mattips under några veckor framöver. Denna vecka blev det förslag på vad man kan göra med alla trädgårdsäpplen. Här hittar du länken från lyssnararkivet, klicka på 09:30 -10:00, inlägget sänds 13 minuter in.
Vilket bra minne från Zanzibar.
matpolisen, jo tack! Tur att jag har många minnen med mig som ligger väntandes i skafferiet.
Glas…självklart, men min första tanke var kanelbullar med den färska kardemmuman från Zanzibar! Har du lite över…
Mari, att baka kanelbullar på kryddan vore en ljuv stund det med…
Åååå…kardemumma som är så gott 🙂
Vad kul att du varit i Tanzania! Jag var där 11 veckor 2000, mest i Singida men näst efter det var det Zanzibar som gällde. Jag var också på en kryddtur som du skrev om i ett annat inlägg. Jag älskade maten på Zanzibar och i Dar es salaam. I Singida var den rätt trist men det var ju ”in the middle of nowhere” så det var inte så konstigt.
Fru Purjo, visst är det en krydda för alla matnjutare. 🙂
Erika, lyckans dig som fick vara så länge där. Fick du mycket Ugali när du var i Singida, eller vad var det som du tyckte var trist?
Det är en sådan skön mix av många kulturer på Z som man aldrig kan få nog av. Daar var en skön stad som jag gärna åker tillbaka för fler dagars matupplevelser.