Nu när det går mot mörkare tider och temperaturen sjunker därute, smakar det riktigt gott med grytor av olika slag.
Den här godingen lagade dottern i huset upp till oss när det var dags för söndagsmiddag. Hon gillar fortfarande allra bäst traditionell mat med sås och potatis. Det har alltid varit så att jordäpplen har legat närmast hennes mathjärta.
Tur för henne att all potatis redan ligger i nätsäckar, något tidigt kan tyckas, men det fördömda regnet har gjort att bladmöglet har härjat bland våra solanum. Det enda rätta var att ta upp rubb och stubb ur landet. Ganska gott att veta, att nu finns det både mjöliga och fasta sorter i förrådet.
En fin fläskytter, tomater från växthuset, svampar från skogen och lite annat smått & gott förenades till denna gryta.
Idas goda gryta på fläskytter
800 g fläskytterfilé i skivor
smör
2 skållade tomater i bitar
1 dl soltorkade tomater, hackade smått
2 dl färsk skogssvamp
3 dl grädde
3 dl mjölk
3 msk viltfond
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
1. Bryn köttskivorna i smör.Tillsätt de skållade och de soltorkade tomater låt dem fräsa en med en stund.
2. Tillsätt grädde, mjölk, viltfond och pressa i av vitlöken. Låt allt småputtra i 10 min.
3. Smaka av grytan med salt och peppar.
4. Bryn svampen i en stekpanna till det börjar knäppa om den. Salta och vitpeppra. Strö den nystekta svampen över grytan och gärna rikligt med persilja.
5. Servera med nykokt potatis eller ris och en sallad eller kokta grönsaker därtill.
Fantastiskt god!! Alla i familjen var mycket nöjda, vuxna som barn!