När vi avslutat vår tur bland odlingar av kryddor och frukter blev vi bjudna på lunch. I skuggan under ett grästak, sittandes på golvet med mattor under oss som bord och duk i ett. En enkel måltid som smakade fantastisk gott. Det sägs att hungern är bästa kryddan, men i det här fallet får jag lov att framhålla kryddorna i sig som gjorde den här maten till ett starkt och smakrikt minne.
Vi blev serverade för Zanzibar den typiskt traditionella rätten Pilau med en het currysås och spenat. Till detta även bitar av bröd som gör det lätt att få med all god sås från tallriken. Den här gången fick vi ett tunnt bröd, liknandes chapati.
Det jag uppskattar med deras risrätt är att det är välkryddat, mer än den indiska pilauen som egentligen är upphovet till rätten.
Här kan man tydligt se en mix av de olika kulturerna som dominerar på ön. Den afrikanska, indiska och arabiska som gör att maten blir till en enda god kryddblandning.
Väl hemma har jag inte kunnat motstå att laga upp en liknande måltid. Med ett par tillfällen i kökets lugna vrå, har jag fått ihop ett recept som jag kan tänka mig att dela med mig av.
Här hemma i köksträdgården har spenaten gått i blom, därför bytte jag ut den gröna mot mangold istället. Det går alldeles utmärkt.
Pilau med en het curry och mangoldfräs
4 personer
Pilau:
2 msk olja
1 liten hackad gul lök
2 tärnade potatisar
1 dl vatten
2 msk blandade kryddor: kummin, kanel, svart peppar, nejlikor, vitlök
3 dl ris, gärna basmati
5 dl vatten
salt
1. Fräs hackad lök i oljan till gyllenbrunt, tillsätt de tärnade potatisarna och fräs med en stund. Slå på av den lilla mängden vattnen och låt puttra upp.
2. Tillsätt kryddorna, riset och den större mängden vatten. Salta lite och småputtra tills riset är genomkokt.
Het curry:
2 msk olja
1 liten hackad gul lök
2 msk het curryblandning ( i den jag använde är det gurkmeja, kummin, kanel, nejlikor, het chili, koriander och vitlök)
2 dl vatten
2 stora tomater
1. Fräs löken gyllenbrun i oljan. Tillsätt curryn och låt den fräsa med. Slå på vatten och puttra på i 10 minuter.
2. Dela tomaterna i mindre bitar och låt dem puttra på i minst fem minuter ytterligare.
Mangoldfräs:
1 liten hackad gul lök
1 liten morot i mindre bitar
1 msk olja
5 stjälkar mangold
salt och svartpeppar
1. Fräs gul lök och morot i olja till den känns mjuk.
2. Strimla mangold och börja med att fräsa stjälken, avsluta med bladen.
3. Avsluta med salt och lite svartpeppar.
Vilken resa du varit på Mimmi! Jag drömmer om en matresa till Italien men det bleknar nu, oj vad spännande med alla kryddor. Tänk om jag skulle testa ditt recept för det såg så himlans gott ut. Har du en riktig kryddkvarn? ( jag mortlar så dåligt) Har tittat på dom där som är i alla möjliga färger som cervera m.fl säljer men snålat ur. Har du nåt bra tips?
Trevlig helg till dig från mig Mimmi!
KarinW, jo det har varit toppen på många sätt och vis. Italien är ett härligt matland, dit vill jag också på matresa gärna med vandring inkluderat.
Nä, jag har ingen kryddkvarn. Däremot köpte jag ytterligare en mortel i Tanzania, dock i trä. Den bästa morteln här hemma är en stor tung marmormortel. Den krossar allt!
Ha en toppenhelg!
Ha ha då kanske det är en STÖRRE mortel och STÖRRE muskler jag ska skaffa!
[…] när vi hade vandrat, smakat, doftat och förundrats färdigt på spicetouren. I väntan på dagens lunch hade vi ett väl planerat stopp vid några stånd där det såldes både kryddor, hantverk och […]
[…] behövs till riset med alla de goda kryddorna. Rostar man kryddorna innan man börjar koka sin Pilau, blir risrätten särskilt smakfull och […]