Nu har glassmaskinen kommit hem till oss här på vårt berg. En liten behändig Philips HR 2304. Det ska nu bli riktigt kul att se vad den kan bidra med i efterrättsväg. Ju snabbare nedfrysningen sker desto mindre iskristaller bildas och därmed får man en slätare glass. Vår nya vän behövde ca 30 -40 minuter på sig innan smeten blev till glass.
Vi har börjat vår glasseufori med en klassisk fransk glassmet på grädde och äggulor. Den första smaksättningen blev med vaniljstång som jag hade med mig från Zanzibar och lite självrunnen honung från våra bin. Honungen hjälper till att göra glassen smidigare och lite seg. Vill man göra kulor underlättas det med bidrag av honungen. De runda håller helt enkelt ihop bättre.
Några bilder på glassen blev det inte denna gång. Jag var så inställd på att få smaka på vår första gräddglass att kameran inte fanns med i min tankevärld. Ni får dofta på vaniljstängerna så länge, för fler sorters glass kommer det garanterat att bli.
Ursprunget till dagens glassrecept kommer från konditorn Mikael Palm som har stor erfarenhet av glasstillverkning. Vi har halverat mängden för att det ska passa bättre till vår lilla glassmaskin. Den här gången valde vi att köra hälften av smeten för att se hur maskinen arbetade.
Gräddglass
1/2 l mjölk
1/2 l grädde
230 g äggula
250 g socker
35 g honung
1 liten vaniljstång
1. Vispa socker och äggula, länge och väl, tills sockret löst sig helt och hållet.
2. Värm mjölk och grädde till den första bubblan visar sig.
3. Häll ägguleblandning i gräddmjölken och vispa kraftfullt. Temperaturen ska ligga mellan 82 – 85°C annars skär det sig.
4. Värm honungen varsamt till 45°C och tillsätt den i smeten.
5. Svalna glassmeten i vattenbad och ställ sedan i kylen över dagen eller gärna ett helt dygn. Smeten sväller något i kylen och gör att glassen blir luftigare vid infrysning.
Vilket knippe med vaniljstänger! Oj oj så mycket gott du kan göra med dessa… Hemgjord vaniljglass låter bara helt underbart.
Emmy, man får passa på att köpa på sig lite när man är på kryddön nummer ett. Det är en lyx att få ha alla stängerna i mitt skafferi. Glassen blev verkligen jättegod, den kan jag kallt rekommendera….
Ååh, jag vill också ha en glassmaskin!
Vi har tittat efter en sån ett tag men det är så svårt att veta vad/vilken man ska välja?
Märit, vi valde en liten och behändig en som ändå fått mycket goda omdömen i tester. Vi börjar så här, den räcker till mindre mängder glass och vi är nöjda med glassens konsistens.
Ska du starta glasseria får du titta efter större modeller som fryser smeten snabbare. 😉
Allt gott/ Mimmi
[…] många goda smaker vi vill prova på, men än så länge har vi valt att dra ut på njutningen av gräddglass med äkta vanilj från […]
[…] 60 g, men himmelska tider vilken arom alla dessa svarta gav till vår glass. Grundreceptet finns här sedan tidigare, byt bara ut vaniljstången mot kardemumma så kan du lägga ytterligare ett till […]
[…] fortsätter att glassa oss för fullt och den här helgen var det dags för hallonen att bekänna färg. Röda till trots blev vår glass […]
[…] vis, men det som gör den speciellt lyckad är att man låter den stå och svälla i kylen. Detta recept kan ni använda som grund när ni ska laborera er fram bland byttor och bunkar eller om ni vill […]
[…] delikatess som mår bra av avsvalning är den glassmet som vi blandat, denna gång är det dock gåsäggen som får spela huvudfiolen i denna variant med […]