Nu har jag en veckas semester hemma hos min mamma i Björnträsk. Vi äter mest bara sådant som måste till när man är här. Det blir surströmming, ädelfisk på glödbädden och en paltgryta borde allt hinnas med det också.
Några kortare utflykter har vi varit iväg på, som jag kan rekommendera till er läsare om ni har vägarna förbi. Varsågoda, att ta del av sommarsmaker längst väg 97.
Blomgården – Ta en tur ute i trädgården och en sväng i växthuset innan du slår dig ner för ett fika med hembakat bröd och en kaffekopp.
Brittas Pensionat – Husmanskost när den är som bäst. Kanske paltgrytan kokar i köket hos Britta när du gör ett stopp vid hennes pensionat. Om paltkoman slår till kan du ta in på något av hennes rum, som är inredda i 50-tals stil och sova potatisruset av dig. Eller varför inte övernatta på något av de spektakulära Treehotel.
Café NyFiket – I gamla anrika Hamréns lokaler har ett nytt fik tagit form. Mysigt inrett och med en meny som även bjuder på lokala specialitéer. Vi testade Souvastallriken – tre tummar upp.
Macken i Harads – Godaste mjukglassen som finns. Vi vet, som helst köper en varje dag under vår sommarvistelse här.
Harads Camping – Restaurang Utsikten – Med den vackraste vyn ut över Lule Älven och Bodträskforsbron. Här kan du få dig en matbit på dagen eller svinga en bägare till trubadur på deras pubaftnar.
Laxholmen – En kulturminnesplats där man kan se sig omkring och lära sig mer om hur laxfisket gick till i Edefors förr. Det är här man får det absolut godaste laxmackorna alla kategorier. De serveras dock på papperstallrikar, men vad gör väl det när mjukkakan bakas i bagarstugan av glada damer och laxen gravas av en lokal fiskhandlare.
göta petter vad hemlängtan jag får, även om jag bara är ”uppstillt” i Holmsund, inte långt från Himmelsa Fridens Torg…
Den där laxen på din sista bild ser bara så där snslöst smulter ut..smälter i munnen.. måste göra en sida själv snart. Jag har så tur att det bara är jag i familjen som tycker om 🙂 (sån där rå fisk, som dom säger )
Nu har jag i allafall butteljerat 8 flaskor som ska bli fläderbloms skumpa om 4 veckor. Undrar om dom blir bättre av att ligga 8 veckor eller 4 månader ??? Nån som vet ??
sommarvarma kramar från Stockholm
Ingegerd, du får allt ta dig en sväng norröver. Påfyllning krävs med jämna mellanrum av mat & människor från norr.
Kul att du kommit så långt med ditt flädervin. Jag lämnar kommentar i den rätta tråden istället.
Kul att det finns ett NyFiket däruppe också! I gamla tändsticksfabriksområdet i Jönköping finns ”mitt” NyFiket, som har underbar vegetarisk mat och fräscha bakverk. 🙂
Mikkan, ja där ser man. Låter som att ditt NyFiket är värt sitt besök det med. 🙂
[…] Som ni vet blir det mycket mat och fika när man umgås med sina nära och kära. Förutom all traditionsenlig julmat som det snabbt blir för mycket av, har vi fått avnjuta mycket vällagad och god mat från diverse hemmakök. En av höjdpunkterna var när mamma där i norr ställde fram palt på bordet, efter en lång resa längst kustvägen med en sorti på en vintrig 97:an. […]