Nu börjar det dra ihop sig till premiär med Edward Blom som programledare för radioprogrammet Meny. Torsdagen den första juli klockan 10.03, startar de upp vid mikrofonerna. Det ska bli mycket intressant att få lyssna, och ta del av vad de kan tänkas hitta på för spännande tokigheter i sitt kök. Om ni vill läsa lite mer om innehållet, i de första programmen, kan ni titta in på deras hemsida.
Som jag berättat tidigare är jag en av några matbloggare som haft besök av programmets radioreporter. Ett hedersuppdrag för oss alla som fått denna möjlighet. Att jag, med Mimmis Mat, ska få äran att inleda känns naturligtvis extra roligt.
När Lotta var här och gjorde reportaget från mitt berg, bjöd jag henne på vad årstiden kunde ge. Det var redan i maj, ett ovanligt kallt sådant dessutom, och min köksträdgård var inte långt kommen. Vi började i alla fall med ett fika ute i trädgårdsmöblerna och då föll det naturliga valet på en rar rabarberpaj med flädersaft och skrädmjölsmulor.
Till vår lunch, fick jag förlita mig på vad naturen skafferi hade i sin gömma och plockade ihop en späd sallatsblandning. Ängssyran var det enda som stack upp ur jorden i mitt land. Den är en barndomsfavorit, som därtill passar perfekt tillsammans med insjöfisk. Abborren som sveptes in i den syrliga, hade jag egenhändigt metat uppe hos min mamma i Björnträsk. Enligt min mun bör ingen sallat serveras utan en vinägrett. Denna gång fick syra, sälta och smakbärande fett sällskap av en rostad hasslenötspotpurri.
Hoppas nu att även ni läsare är lika förväntansfulla och nyfikna på programmets premiär. Har ni inte möjlighet att lyssna på torsdag så kan ni gå in på P1 hemsida och lyssna i efterhand.
Matglada sommarhälsningar från Mimmi, från ett berg i Värmlandskogarna.
Ängssyrasvept abborrfilé på en salladsbädd från naturens skafferi
4 personer
400 g abborrfilé
12 fina blad av ängssyra
salt och vitpeppar
smör
Sallad från naturens skafferi:
200 g av späda blad från maskrosor, daggkåpa och ängssyra
50 g hasselnötter
1 tsk musocvadosocker
1/2 tsk flingsalt
rivet skal från en lime
Vinägrett:
2 tsk limesaft
2 tsk tamari eller annan god soya
3 msk olivolja
1. Skär abborrfilén i bitar, krydda med salt och vitpeppar, svep in varje fiskbit i ett ängssyrablad.
2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan grovt.
3. Blanda nötter, limeskal, salt och muscovadosocker
4. Blanda limesaft, soya och olivolja till vinägretten.
5. Fördela salladsbladen på tallrikar, stänk över av vinägretten och strö över av nöthacket.
6. Stek den ängssyrasvepta abborren i smör och lägg den på salladsbädden.
Vad kul att du skriver om programmet, och vad trevligt reportaget hos Dig blev. Allt gott! Edward
Men vad roligt Mimmi, GRATTIS! Jag jobbar då men kommer att gå in och lyssna, såå himla roligt! Abborre i min smak och jag är nyfiken på nötterna till ,det vill jag bara smaka. Svärfar pratde om att lägga ut nät så har jag tur så …..
Edward, ett sant nöje från min sida.
Karin, tack snälla du. Abborre är en fin firre det. Hoppas svärfar har lycka med nätfisket så du kan testa.
Åh, vad roligt! Jag ska lyssna på det i helgen. Glad sommar på dig!!
Fia, tack rara du. Vad kul att du också vill lyssna.
Kikade in hos Meny idag och såg att du var med i gänget där, superkul ju, gratulerar till det!
Mikkan, tack snälla. Det var verkligen skoj.