Nu har jag äntligen lagat vårens första nässelsoppa. Som jag har längtat.
Mitt nässelställe ligger invid ett av uthusen. Numer har vi även gässens hage där. Lite orolig har jag varit att de vitvingade ska beta bort alla brännässlorna innan jag hunnit dit. Men de verkar inte som att Urtica diocia faller fåglarna på läppen, eller näbben, kanske är mer passande.
Dagens lunchsoppa intog vi ute i trädgården med ett litet glas av en god sherry till.
Nässelsoppa med sherry i och till
1 palsternacka
1 bit rotselleri
2 potatisar
1 schalottenlök
9 st libbstickeblad
smör
1/2 l vatten
1/2 dl sherry
1 dl grädde
salt och vitpeppar
1/2 l förvällda nässlor
1/2 dl av blancheringsspadet
2 msk sherry
1. Hacka rotsaker, potatis och lök i mindre bitar. Svetta alltsammans i smör i några minuter tillsätt hackad libbsticka, vatten och sherry. Puttra på en bra stund tills rotsakerna känns mjuka och går att mixa. Mixa soppan slät, tillsätt grädde och smaka av med salt och vitpeppar.
2. Mixa de förvällda nässlorna med lite av blancheringsspadet och ett par matskedar sherry.
3. Slå upp av grundsoppan i skålar och rör i av nässelmixet.
4. Ett glas med en god sherry till förhöjer den angenäma upplevelsen.
Hej Mimmi! Nässlor är bara bäst det, plockat pyttelite själv och det blev en tunn soppa bara! Låter helt fantastiskt med era fruktträd! Jag har fattat helt fel om chimi churri(säkert felstavat!) trodde det var en het salsatyp med mango och andra godsaker, får läsa på lite där.
Ha det bäst Mimmi/kram Karin
Hej Karin, de första späda nässlorna tycker jag smakar bäst. Det går ju bra senare också men det är något speciell med de små.
Brukar du göra en annan variant på chimichurri och hur isåfall? Ny tips mottages tacksamt.
Må så gott/ Mimmi
Jag bara måste prova den här. Men det är så långt till våren. Mormor brukade påstå att bara de ”unga” nässel-blad är bra (de första). Sen är de inte hälsosamma.
Mari, nässelsoppa är en sann njutning i vårtid. Vi skördar även nässlorna längre fram, men då tar vi bara toppskotten.
[…] Soppa med nässelsnurr […]