Vi har övervintrat några palsternackor i en av odlingsbäddarna i köksträdgården. Dels för att vi ska ta de finaste och sätta dem för fröodling. Mannen berättade att om man tar de tio bästa så får man en bra genetisk spridning. Vi valde bort de greniga, skorviga och behöll de som var släta och tjockast. Detta innebär att nackorna kommer att bli lokalt framtagna, därmed anpassade för vår jordmån och klimat. Alltså inte bara lokalt odlat eller härodlat som det faktiskt är, utan våra egna som har bästa förutsättningen att klara sig här hos oss.
En av förra vårens höjdpunkter var när vi la av dessa rotsaker på grillen. Kvällens middag fick bli en enkel purésoppa på endast palsternackor, de mindre snygga som blev över efter urvalet. De två sista lökarna från flätan i skafferi fick också gå med i soppkoket. En skvätt mjölk och likaså av grädde innan stavmixern gjorde sitt. Ett liknande recept finns här sedan tidigare.
Det första av årets skörd och det sista från höstens lökfläta smakade himmelskt eller snarare jordagott.
Vårens palsternackor som vi valt ut till fröodlingen….
Palsternackssoppa med gräslök från täppan och rostade vitlöksbröd….
mmm…. det låter himmelskt!
Vänliga fjällhälsningar
Tack Fjällmor, den första skörden är speciell.
Värmlandshälsningar Mimmi
Palsternackssoppa hade jag hhelt glomt bort…flera ar sedan jag at den sist!! Det ser riktigt gottigt ut:))
Palsternacka har blivit en av mina favoriter på senare år. Kan tro att den där soppan var riktigt läcker 🙂
Glada hälsningar från ett vårkallt Jämtland.
Soppan lät jättegod. Kul med egna fröer. Jag brukar ta vara på fröer som bildas samma säsong, t ex från rädisor, rucola och koriander, men tvååringarna har jag aldrig testat. har lite för ont om odlingsplats för det ännu.
Hälsar fröken Dill
Nena, ja då är det dags att testa igen. 🙂
Birgitta, visst är det underbart gott med nackorna.
Varma Värmlandshälsningar – något kyligt ute dock.
Dillen, visst är det fint när man samlar frön. Det blir ytterligare ett trevligt inslag i odlingens många små mysterier. Må med dig!