Mannen har varit iväg på en kvällskurs och lärt sig mer om den ädla konsten att ympa äppelträd. Nog för att han är en god teoretiker med ett gott handlag, men det finns alltid små pusselbitar som kan falla på sin plats om man utövar en konstart tillsammans med andra.
Med sig hem hade han ett litet träd och till min glädje hade han valt att ympa in ett rött kaneläpple. Jag har haft det på min önskelista länge, men kunde inte drömma om att det skulle bli av så snart. Det verkar allt som om han ändå hör vad jag säger, ibland syns han mest vara i sin egen värld, men nu hade visst mina ord ändå nått fram.
Den metod som de tillämpade på kursen var s.k skarvymp, det fungerar bäst på unga träd.
1. Skär både gren och ymp snett så att snittytorna kan läggas mot varandra, snittet kan vara uppemot 3 cm långt. Enklast är om kvistarna är lika tjocka. Men det går också, som i vårt fall, att ha olika tjocklek på grenarna.
2. Lägg ändarna så att skarvytorna täcker varandra och att kambiet, det gröna under ytterbarken, ligger mot varandra i de två ändarna.
3. Surra runt med gummiband och försegla det hela med ympvax.
Grundstammen är av B9 som är en härdig, svagväxande, rysk sort….
Större än så här är inte trädet nu, men har ett fint rotsystem…..
Nu är trädet satt i plantskolebädden, där ska det få växa till sig i ett par år..
Vad kul med gäss! (Jag har en lätt fågelskräck men vill inte erkänna det!) Blir spännande att följa det där. Jag började skratta här när du skrev om äppelträd, du skulle se vårt träd som aldrig någonsin blivit ompysslat men så får vi max 2 äpplen också! Trodde inte att jag skulle få mina pilar på gården heller men i höstas hände det, ”gubbsen” lägger på minnet ändå och är snälla!
Karin, vi har redan haft mycket glädje av gässen sen de kom till vår gård. De verkar trivas och har lagt fem ägg, kanske blir det gässlingar.
Ja, det är allt tur att vi har våra män som du säger, det blir nya träd och en hel del annat också.