Det här är påskens godaste tårta, alla kategorier. Med en botten på mandelmassa och en nougattryffel därpå är det som en enda stor påskpralin. Ett tunt täcke med körsbärsgelé och goda godisägg får pryda.
Betänk därtill att man inte behöver någon ugn eller gräddningstid för att skapa denna ljuva chokladdröm. De rätta ingredienserna och handkraft räcker gott till denna enkla men läckra påsktårta.
En tårta på botten av mandelmassa en chokladnougat och ett täcke med körsbärsgelé.
Nougatchokladtårta med körsbärsgelé
Botten:
250 g mandelmassa
Mellanlager:
250 g mörk choklad
250 g nougat
2 1/2 dl vispgrädde
Körsbärstäcke:
2 dl körsbärsmarmelad
2 gelatinblad
några goda godisägg
1. Klä en rund form med löstagbar kant, klä med plastfolie. Riv mandelmassa grovt och tryck ut den i ett tunt lager på botten. Blöt fingrarna med lite kallt vatten går det lättare.
2. Dela choklad och nougat i mindre bitar, värm försiktigt med grädden och rör emmelanåt till allt blir en jämn blank massa.
3. Häll smeten i formen och låt den svalna innan den ställs in i kylen i minst 4 timmar.
4. Lägg gelatinet i blöt. Hetta upp hälften av körsbärsmarmeladen, ta av från värmen. Krama ur vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i den varma marmeladen. Rör i resterande marmelad och häll försiktigt över tårtan. Ställ in i kylen så gelén får stelna.
5. Lossa kakan från formen och lägg över på ett fint fat, garnera med några goda godisägg.
Ser gott ut! Kan det möjligen vara den från Ica Buffé? Kände igen det där med körsbärsgelén. 🙂
Elin, det är Mia Öhrn som har skapat tårtan i Buffé och vi har gjort en variant på den. Nu har jag bakat ytterligare en då med ett täcke av hallongelé istället. Det blev också gott och kan vara bra om man nu inte är så förtjust i körbär. 🙂
Ser riktigt gott! Ett plus verkligen att man inte behöver sätta in den i ugnen.
Yasemin, tack den är riktig god. Har nu bakat den med en hallongelé över och det fungerade fint. Bra att veta om man inte är så förtjust i körsbär.
Må så gott/ Mimmi
[…] under påskhelgen så behöver det inte innebära att du blir utan påsktårta. Titta på det här receptet, tårtan blir himmelskt smarrig och gör en lite lätt salig. Inte konstig eftersom det är som en […]
[…] här tårtan behöver ingen ugn för att bli färdigställd, fungerar som en enda stor påskpralin med mandelmassa, nougat och ett gelétäcke av körsbär eller hallon. Välj vad som faller dig i […]