Det här krispiga knäckebröd blev till i vårt kök idag, det ska ställas fram på vår goda påskbuffé i morgon tillsammans med en massa andra delikatesser.
Är det inte så att du faller pladask för detta gula, är knäckebröd & vispat örtsmör ett säkert kort som redan fallit många matglada i smaken.
Återkommer på skärtorsdagen med ännu mera av spännande och smaklig påskmat.
Kavla ut degen till en rektangel, använd en kruskavel och nagga med en gaffel….
……… ta ut knäckesticks med en sporre eller skär med en kniv, lägg på plåt….
….grädda i 200 °C i ca 7-9 minuter till fin färg ….
Påskknäcke
60 bitar
50 g jäst
7 dl vatten
1/2 dl strösocker
3 tsk salt
1, 5 påse saffran
1 dl vita sesamfrön
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl
rågsikt att baka ut med
1. Smula jästen i en bunke. Häll på kallt vatten, rör i av socker, salt, saffran, sesamfrön.
2. Blanda i av rågsikt och sedan vetemjöl, degen ska släppa kanterna. Låt degen vila en stund i kylen innan du börjar baka ut.
3. Dela degen i fyra delar och kavla ut till en kvadrat med hjälp av en kruskavel. Nagga med en gaffel. Ta ut knäckesticks genom att sporra eller skära.
4. Lägg på plåtar med bakplåtspapper på. Grädda mitt i ugnen i 7-9 min till fin färg.
5. Servera knäckebrödet på påskbuffén eller varför inte hela långa helgen till all sorts påskmat.
Vilket snyggt knäckebröd. Det var nåt nytt, med saffran i. Kan tänka mig att det passar fint till örtsmör.
Glad Påsk 🙂
Birgitta, tack det blev riktigt lyckat. Ja, tänk vad fint med ett vårgrönt smör därtill.
Ha en God och Glad Påsk 🙂
Vad gott och påskigt! Älskar hemmagjort knäckebröd, lagade ett till jul som blev riktigt lyckat!
Fin blogg!
Glad påsk!
Tack Ia! Hoppas du fick en glad påsk du med. 🙂
[…] Den fasta men söta päronklyftan draperades med en lufttorkad skinka. Huset egna knäckesticks med getost och aprikosmarmelad fick gå några minuter i grillen precis innan beställningen gick […]
hej!! mimmi det har med knäckebröd verkar gott det ska jag prova med getost too….. helsningar tommy larson
Det gör du rätt i, tommy. Du får kavla lite grann innan bara, men sen så.
Ha de gott/ Mimmi
[…] här är ett knäckebröd i stickformat, ett påtagligt gult knäckebröd som inte kräver alltför mycket […]