I bussen ner till Karlstad häromdagen, nämnde jag för min kollega om min stora svaghet för vitkål. Vi kom igång ordentligt med vitkålspratet och då tipsade hon om den här iranska rätten. Inte alls så svår att göra, den sköter sig själv på spisen långa stunder. Det som gör rätten så speciell är den syrliga och friska torkade limen, jag gillar den brytningen ofantligt mycket.
Idag till lunch fick vi smaka av Kalampolo. Till bjöds de på en riktigt god mangochutney, inte så sötsliskig som vissa kan vara, den här hade även en sälta i sig som passade bra. Att jag sedan är en god vän av mynta gjorde inte saken sämre när den nu fanns med i den friska tzatsikin.
Har man tur får man en knaprig och god riskaka i botten på kastrullen, när man lagar den här rätten. Det är en bonus som gör en matglad salig av lycka.
Vitkålsris med köttfärs serveras med mango chutney och tzatsiki med mynta.
Iransk mat med vitkål och frisk lime…
Kalampolo – Vitkålsris med köttfärs
5 dl basmatiris
vatten
salt
500 g köttfärs
1 stor gul lök
curryblandning
rapsolja och smör
1/2 litet vitkålshuvud
2 – 3 msk torkad lime
2 msk tomatpuré
1. Koka upp rikligt med vatten och lite salt. Tillsätt riset och koka på hög värme. Riset ska fortfarande ha lite tuggmotstånd när det är klart. Sila av och skölj med kallt vatten.
2. Tillsätt smör och olja i en stekpanna fräs curryblandningen med köttfärs och hackad lök. Stek vitkålen för sig och tillsätt den till köttfärsen. Blanda i av tomatpuré och den torkad lime som krossats i en mortel. Puttra en stund på låg värme.
3. Blanda riset med köttfärsblandningen. Lägg smör och potatisskivor eller brödbitar i botten på en kastrull. Häll över ris och köttfärsblandningen, tillsätt lite vatten och efterstek på medelstark värme i ca en halvtimme. Sätt en handduk under locket och låt gå ytterligare en kvart.
4. Servera gärna med en god chutney och tzatsiki med mycket mynta.
Det där lät enkelt och gott! Jag gillar också vitkål helst stuvad (som jag hatade som liten)Mina torkade lime ligger i en burk och jag glömmer bort att använda dom, ramlar ner i riskastrullen ibland men jag har aldrig mortlat dom.
Ha de bäst/Karin
Hej,
det här lät supergott….en liten fråga bara: curryblandningen?!?! hur gör man den??? eller är det bara att dutta i curry? eller har jag missat något?
//Lena
KarinW, så bra då! Nu kommer dina lime till användning igen. De är en härlig smaksättare, hoppas jag snart får hem en laddning av de syrliga torkade.
Lena, vad bra…. då får du testa. Curry är ju en blandning av en massa kryddor, ta en curry du gillar bara så blir det bra.
Ha det gott/ Mimmi
Detta lät mycket gott, vitkål är en STOR favorit hos mig och alla här hemma. Lamm och kål i en stor gryta (fast vi gör med nötkött), är så härligt gott! Måste prova detta recept :O)
Detta låter gott! Vitkål är underskattat!
Frida, nu är det så himla gott med vitål, lite lättare och vårligare än alla rustika rotisarna som vi lagat av under vintern. Din gryta verkar lyckad. 🙂
Ia, instämmer fullt och fast.
Hej!! ingmarie sellman den har karampolo vitkål o köttfärs
tänker jag göra verkar gott hälsa patrik och dinabarn eller ungdomarna …tommy i klintehamn
Hej Tommy, det var länge sedan.
Kalampolon är en enkel men jättegod maträtt. Prova att laga du också så får du smaka något nytt.
Jag hälsar till hela gänget från dig.
Ha det gott på din ö./ Mimmi
[…] Tisdag: Kalampolo […]