Vitkålen är en god vintervän bland grönsakerna, den står sig fortfarande fint här hemma och jag kan äta av den varje vardag utan att bli less. En ny favorit är den här varianten som vi lagade upp förra veckan. Det är den varma dressingen som gör att kålen slakas lätt och drar åt sig av de goda smakerna. Den här en vintersallad som bara vinner på att få stå och gotta till sig i kylen. Gör gärna en stor sats när du ändå är igång, den håller sig bra i kylen under veckans vardagar.
Gör en stor sats av den här goda vitkålssalladen när du ändå är igång…
Vitkålsallad med varm dressing
1 vitkålshuvud
2 gula lökar
2 spetspaprikor
2 stora morötter
1 dl pressad citron
1 dl vatten
1 1/2 dl rapsolja
salt och peppar
1. Strimla kålen tunt så den blir saftig och lägg den i en skål.
2. Koka ihop citron, vatten, rapsolja och salt till en lag under några minuter, slå den sedan över kålen och ställ svalt så den kallnar
3. Strimla löken, paprikan och morötterna fint under tiden. Blanda allt med vitkålen och krydda med färsk malen svartpeppar.
4. Lägg en tallrik över och ställ något tungt på. Förvara kallt några timmar innan servering.
Vitkålssallad är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, jag är tossig i det 🙂 Denna varianten ser kanongod ut, syrligt och gott med så mycket citron. Mums!
Helena, visst den är så syrlig och fräsch i sin smak. 🙂
Tack för receptet!
hälsar
en vitkålsberoende 🙂
Mian, hoppas det smakar. 🙂
Hej!
när ska man hälla av vattnet då?och vad menar du att lägga en tallrik över och lägga nått tungt på?
tacksam för svar
Du skall inte hälla bort något, lagen som man kokar ihop ska dra in i vitkålssalladen.
Genom att lägga på en tallrik och ställa något tungt på, så pressar man ihop grönsakerna så att de lättare suger upp lagen.
Lycka till!
[…] annat tips från en kollega var Vitkålssallad med varm dressing, blev ett lass sånt också. Är dock snart […]
[…] Nu medan jag skriver fixar sambon Fläskpannkaka som Birgitta Höglund lagt ut idag. Luktar jättegott. Det blir matlådan i morgon, med lingonsylt och lite vitkålssallad. […]