Innan vi gick på sportlov hann vi med att laga upp en hel buffé med chilensk mat. Det var en av tjejerna som varit på besök i sitt andra hemland under julen. En av hennes matläxor, bestod i att hon skulle leda oss andra i arbetet med att framställa olika rätter som är typiska för det långsmala landet.
Nu blev vinterlovet minst sagt skakigt, först och främst för alla som var i landet, men även för familjer och anhöriga här i Sverige som fick vänta innan kommunikationen kunde upprättas igen.
Med dessa bilder och recept vill vi nu sända en tanke till alla chilenare som nu gör allt för att bygga upp sitt raserade land.
Fräscha sallader serverades…
Läckra ostfyllda piroger, Empanadas de queso…
Completos på vårt vis…
Palta reina med tonfiskfyllning….
Palta reina – Drottningens avocado
6 pers
3 stora mogna avokado
3 burkar tonfisk med olja
2 stora gula lökar
persilja
citronsaft
isbergssallad
kokta ägg
röd paprika
svarta oliver
1. Hacka löken. Lägg den i en sil och skölj under vatten med salt.
2. Låt tonfisken rinna av. Blanda den sedan med löken, persiljan och citronsaft.
3. Garnera ett fat med sallad, ägg och oliver.
4. Dela och kärna ur avocadon. Fyll sedan med tonfiskblandningen i hålen och garnera med lite majonäs på toppen.
Ingen råtta med? Besviken…
(jag försöker vara ironisk hoppas jag du förstår.. tänker på fördommar om utländsk mat…)
Tycker det ser jättegott ut. Roligt och intressant med andra matkulturer, särskillt från såna länder som jag vet jag antagligen aldrig kommer att besöka… 🙂
Hej,
empanadas-receptet skulle jag vilja ha, lade du ut det också, jag hittar det inte? Hälsningar, Nic
Artemis, nej vi faller inte för skrönorna.
Det här var verkligen jättegott och så kul att samlas kring andra matkulturer.
Nic, empanadas blev inte med i denna sväng. Det får jag lägga ut en annan dag. Håll utkik!
Mathälsningar Mimmi
den sista rätten såg ju underbar ut, i all sin enkelhet. återigen ett bevis på att man inte behöver krångla. synd på tonfisken bara, det får man inte äta som gravid….
Tack så hemskt mycket för gratulationen, jag är så lycklig!! Äntligen är den min!!! Nu blir det mer kakbak än någonsin innan…! Kramar
Det var en fin tanke Mimmi!
De där pirogerna är jag nyfiken på. Hoppas ni haft ett skönt lov!
carolina, ja den är underbar. Vill äta den igen, nu! Snart blir det din tur. 🙂
Kalasgott, kul för dig! 🙂
KarinW, hoppas det hjälper något med tankekraft. Har haft tre långa dagar på rad men i morgon kommer de ostfyllda pirogerna.
Tack, lovet var bara bra!
[…] På önskemål av en läsare kommer här recept på de goda pirogerna som vi åt vid vår chilenska buffé. Med bidrag av några bilder, som förtydligar hur chefskocken gick till väga, hoppas jag ni […]
Tack för empanadas-receptet! Dem ska jag absolut testa! Solhälsningar 🙂
Nic, gör så du kommer inte att ångra dig. 🙂
[…] äta Completos än så ta nu chansen och laga upp den här varianten. Vi gjorde som så, vid vår chilenska buffé, att vi bakade egna baugetter och rullade in de långa korvara där i, en stunds jäsning och […]
all maten ser herlig ut. Ble kjempe sulten med en gang:)