Inte trodde jag att det skulle vara så enkelt att få till en sådan här drömmåltid. Det blev den godaste lammbog jag ätit, att det dessutom var så lättlagat gjorde inget alls. Den redan i bitar styckade lammbogen från Persfolks gård la jag upp i en ugnsform, gned in med salt och peppar, späckade med vitlöksbitar och färsk rosmarin.
Lyckligtvis kan jag fortfarande skörda av rosmarin från krukan som står i köksfönstret. Jag tycker att örten är en mycket fin förening med lamm och massor av vitlök ska det vara.
En halv liter rött, idag var det en shiraz som fick gå med lammet i ugnen. Hela anrättningen täckte jag med folie, minst en timme puttrade det hela på, emellanåt öste jag med rödvinsskyn. Mot slutet silades skyn av och bogen brändes av en kort stund så en knaprig yta kom till.
Nu till såsen; reducera skyn till hälften i en sautese, tillsätt lite fond, gärna lamm men vilt eller kalv går också bra. Om du vill ha den lite tjockare red av med några matskedar maizena. Smaka av med salt och peppar. Vill man kan man blanka upp såsen genom att röra ner ett par skedar med smör.
En mängd med rotsaker och några potatisar rostas i ugnen, 225°C i en kvart till tjugo minuter. Att beräkna 200 – 250 gram per person brukar bli en bra serveringsportion.
Det blev således både shiraz i sås och glas vid denna måltid och det gjorde bara gott. Ett fruktigt vin som samtidigt är kraftfullt passar bra för mig och mina smaklökar till denna anrättning.
Vi åt av detta med god aptit förra söndagen. Vad tror du, kan det här var något för dig?
Från hösten slakt ugnsbakade jag en lammbog med vitlök och rosmarin…
…..lammet fick puttra på i rött vin i ugnen i över en timme..
……. slutligen kunde en tallrik med lammbog, rödvinssky och rostade rotsaker serveras.
Lammbog med vitlök, rosmarin och rödvinssky
ca 1 kg lammbog
4 vitlöksklyftor
mycket av rosmarinkvistar
salt och svartpeppar
1/2 l rött vin, shiraz använde jag idag
Såsen:
lammfond eller vilt
maizena
ev. smör
salt och svartpeppar från kvarnen…
ca 1 kg goda rotsaker och potatis i skön förening
1. Var vänlig och läs ovan för vidare vägledning.
Men vad roligt!! Hoppas att han bakar den till er snart då, den är ju så god!! Önskar dig en superhärlig helg! Kram, Jennie.
Det där är nog änna farligt gott du! ;P
Hoppas du får en toppen helg och att du njöt av årets semledag 🙂
Jennie, det hoppas jag också. Det läskas i munnen bara jag tänker på din kladdkaka.
Du får ha en go helg med dig. Kram Mimmi
my, göörgott vett du! 🙂
Semlornas dag blev en god sådant & ha en helskön helg !
Vad gott med lamm! Jag har en bog i frysen som borde ätas snart men visst är din styckad i bitar? Håller med om att rosmarin och vitlök är suveränt till lamm, citron också men det räcker säkert med syra från vinet. Har du satt tomatfrön än? Visst är det väl dags snart? Jag måste åka iväg och fixa både frön och jord men inga vårkänslor här precis och inte hos dig heller som det såg ut på nyheterna.
Ha det fint, kram Karin
Karin, visst är det. Vi fick bogen färdigstyckad i bitar från Persfolksgård och det är så praktiskt, allt är vaccat och klart som vi köper därifrån.
Inga tomatfrön i jorden än, de får bli om två – tre veckor, andra veckan i maj blir bra att sätta ut plantorna för oss. Däremot ska vi så frön till rotselleri imorgon. 🙂
Vi skottar och eldar för fullt, vilket busväder….
Ha en go helg/ Mimmi
Det där kan absolut vara något för mig 😉
Ser underbart gott ut, Mimmi.
lamm är ju så gott! har tyvärr tappat smaken för det också som gravid :S
suuuck, haha 😉
Birgitta, vad kul att lammet kan fresta dig.
carolina, ajdå! Som tur kommer lusten till det mesta mycket snabbt åter.
Må så gott/ Mimmi
Tack för receptet! Är nybörjare på lamm men det här gick hem hos hela familjen 🙂 Köttet blev perfekt rosa och rödvinsskyn gudomlig. Vi hade nyplockade stekta kantareller som toppade det hela idag. Gott!
Så bra att receptet kommer till nytta och glädje. Lamm är gudomligt! Vad somrigt och gott med kantareller till – låter verkligen härligt. =)
Tack för ett enkelt och bra recept! Vårat resultat blev helt fantastiskt. Jag kan rekomendera grädde i såsen, det lyfte den till oanade höjder. Passa er dock för tillsattsen karragenan. Den skär sig med rödvin.
Hej. Låter verkligen jättegott. Tänkte laga detta till min pojkvän som älskar lamm. Vilken temperatur ska det vara i ugnen när man gör lammet? Tack för ett bra recept.