Vi har haft ett roligt rens i vår frys, bär och rara rabarber ramlade ut. Ner i grytorna med endast vatten och lite socker.
Varsågoda att avnjuta ett glas med sommarsmak!
Vilket saftkalas! Här bjuds det saft av björnbär, hallon, blåbär och rabarber.
Grundrecept på saft
1 kg bär eller rabarber
7 dl vatten
5 dl socker/ liter avrunnen saft
1. Koka upp vatten i en rymlig gryta och lägg i bären. Tryck bären mot kanten så de släpper saften. Koka i ca 10 minuter.
2. Häll bärmassan i en silställning och låt självrinna i ca 20 minuter.
3. Mät upp den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Koka upp. Mät upp socker och rör ner, lite i taget och koka upp igen.
4. Låt stå en liten stund och skumma av om det behövs.
5. Häll saften i rena varma flaskor. Förslut genast och ställ svalt.
6. Den här saften skall förvaras en kort tid i kyl och avnjutas ganska snart.
Bra idé =) Inget för mig, för mycket socker, men jättebra att rensa ur frysen ibland och ta vara på det som finns där innan det blir dåligt och man måste slänga…
Ro, det kan gömmas mycket gott i frysen. Det är mindre socker i detta recept än många andra, därav den kortare hållbarheten. 🙂
Jag är allergiskt mot socker kanske jag skulle ha skrivit. Tyvärr så slarvar jag i alla fall… (det är så gott ju)
Ro, aha jag förstår ditt dilemma. Bara bär då! 😉
Jag har gjort semlor! och underbart goa, vart en till frukost! Bakar du också dina egna? 😀
Vilket enkelt saft recept, har alltid trott att det är så komplicerat 🙂
Sandra, har ätit egen tillverkade. De var gör goa. 🙂
Eleonor, så bra då får du ta och testa nu då. 🙂
Hej
Så fantastiskt gott det låter, man längtar till sommaren igen. Kontaktar dig snart igen ang en Vårmarknad vi skall ha här i Björneborg.
Må så gott. Kram 🙂
Jeanette, lite sommarlängtan är inte fel. Vårmarknad – det låter spännande. 🙂
Ha de/Mimmi