I lördags lagade jag veckans vegetariska. Det blev en soppa på de goda och pigga palsternackorna. Ja, de har klarat sig fint i dom plastbackar som vi köpte på Lantmännen. Viltbackar med lock var det egentligen men vi gav dem nytt liv. Vi har varvat rotsakerna med tidningar och det verkar som att mikromiljön för rotisarna blev bästa tänkbara.
Det fanns fortfarande kött kvar på den rökta lammsteken så lite pepprig pepparot fick pryda tunnbröden med philadelphiaost och rullarna blev till.
Palsternackssoppan serverades med rökta lammklämmor.
Palsternackssoppa
4 port
3 stora palsternackor
4 medelstora potatisar
1 liten purjo
smör
1 liter vatten
3 msk kycklingfond eller grönsakfond
1 lagerblad
2 dl creme fraiche
salt och peppar
Topping:
trattkantareller
purjolök, strimlad
salt och peppar
1. Skala och skär palsternacka och potatis i mindre bitar. Ansa och skär purjon i bitar. Fräs allt i smör utan att det får ta färg. Låt småputtra under lock i ca 20 min.
2. Fräs svampen och den strimlad purjo i smör. Krydda med salt och peppar.
3. Ta ur lagerbladet, tillsätt creme fraiché och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera soppan med svampfräset och med tunnbrödsrullarna till.
Palsternackssoppa, det skulle J gilla. Han är svår på palster!
Hälsar fröken Dill
Fröken Dill, vi har några nackor som står där ute i trädgårdslandet under vintertäcket och väntar på våren. De är gudomligt goda, prova gärna!
Herregud vad gott det där ser ut! Kanske någon rätt tills ikväll..
Kika gärna in på min blogg och lämna en kommentar om vad du tycker om den, då jag håller på att bygga upp den efter allas förslag och önskningar.
Ha det bra!
Kram Daniella
Daniella, ja torsdag är ju den rätta soppadagen, så varför inte.
Kollar in din blogg, direkt!
klämmorna lät ju himmelska!
Bakfia, ja de tar jag gärna i min mun igen!
Oi, så godt det så ut! Hege
Hege, tack snälla! Du får ta och laga dig en du med.
[…] i soppkoket. En skvätt mjölk och likaså av grädde innan stavmixern gjorde sitt. Ett liknande recept finns här sedan […]
[…] favoriter, de rustika rotsakerna fick komma fram ur skafferiet. De ligger varsamt varvade i plastbackar och väntar på sin chans. En pytt på flerfärgade underjordiska som avslutningsvis glaserades i […]