Helgen har bestått av trevligt umgänge varvat med långa promenader ute i det friska och soliga vädret. Dessemellan hann vi med att provsmaka på några av Ridderheims delikatesser utan e-nummer. Den här kylväskan var fylld av ett urval ur nyårssortimentet från Lilla Saluhallen. För två veckor sedan griljerade vi deras julskinka som hela gänget gillade. Alla ungdomarna var hemmavid även denna helg, så vi i familjen bestämde oss för att en gräddig och god potatisgratäng skulle passa perfekt som tillbehör.
Det är Jokkmokks Korv & Rökeri som producerat samtliga delikatesserna som vi provade. Nästa gång jag åker norrut för att hälsa på min gamla mor ska jag passa på att ta en tur till charkuteriet och göra ett studiebesök. Det skulle vara intressant att se hur de går tillväga vid det olika stegen i tillverkningen.
Rökning är en gammal tillagningsmetod som använts genom tiderna för att förlänga råvarors hållbarhet. Idag förekommer det att man inom livsmedelsindustrin tillsätter smakämnen som ger rökigheten. Detta istället för den mer tidskrävande traditionella processen som också blir alltför kostsam.
Vedrökt Skinkinnanlår: Är vedrökt under lång tid för den goda smakens skull. Helt fri från e-nummer.
Vedrökt Oxinnanlår: Även denna är vedrökt under lång tid för den goda smaken skull. Helt fri från e-nummer.
Fjällskinka Flatrökt: Vedrökt i två dygn för den perfekta smaken. Helt fri från e-nummer.
Både skinkinnanlåret och fjällskinkan tyckte vi alla var riktigt goda och de båda sorterna hade även en angenäm doft.
Vinnare vid den här provning blev dock det vedrökta oxinnanlåret som hade behållit sin saftighet på ett utmärkt sätt och var mycket smaklig.
Det kommer mera….fortsättning följer en annan dag med fler delikatesser från Ridderheims.
Jag har bjudit hem några vänner i morgon kväll på provsmakning av produkterna. Det blir en potatisgratäng vid sidan om ifall de skulle vara väldigt hungriga.
Karin, en gratäng går alltid hem. Hoppas ni får en trevlig kväll!
Om du gör ett studiebesök dit så måste du absolut blogga om det. Jag gillar produkterna men det skulle ju vara kul att veta hur det går till och om djuren har det bra.
Martina, det är alltid intressant att göra studiebesök på livsmedelsföretag. Hoppas att det snart blir av, då skall jag skriva om besöket.
Hej, intressant i och för sig med info om e-fria produkter. Synd bara att man inte har så mycket fröjd av dem här i Finland. Då blir jag nog gladare över olika inspirerande julrecept! God väntan på julen, i går bakade jag en jättesats (dubbel) av Rosendals saffransskorpor, ett måste hos oss! Mandel, saffran, choklad…. Mmmm
Nic, det kan jag förstå. Körde ut ett lyckat och uppskattat julbord förra veckan, tyvärr hann jag inte med att ta några bilder alls. Recepten finns alltså men har inte kommit ut på bloggen.
Goda skorpor det där du…känner smaken hela vägen hit.